"Als je een kangoeroewoning wil bouwen"

Waarom Hyboma?

Stefanie: “De tijd kan voor mij niet snel genoeg gaan. Nog zes weken geduld hebben en dan is het eindelijk zover: dan woon ik in mijn eigen huis.” Een belangrijke mijlpaal, want ze wil al een hele tijd, ondanks haar fysieke handicap, op haar eigen plekje wonen.

Een kangoeroewoning

Voor veel mensen is een eigen huis bijzonder. Maar voor Stefanie is het extra speciaal: “Een eigen huis is voor mij veel meer dan alleen wonen. Het is mijn onafhankelijkheid. Bijna een jaar geleden woonde ik nog in een appartement dat ik huurde. Dat gaf me wel privacy, maar ik bleef afhankelijk van de maandelijkse huurlast. Omdat een huis kopen of bouwen duur is, dacht ik niet dat het voor mij mogelijk was. Tot ik een reportage zag over kangoeroewoningen in het tv-programma 'Koppen'. Het ging over een gehandicapte vrouw die samen met haar ouders onder hetzelfde dak woonde, maar toch apart leefde. Ik ging op zoek naar meer informatie op internet en begon te dromen: als mijn ouders dat nu ook zouden willen...”

Een nieuw bouwavontuur

Voor ouders Martina en Geert is het de tweede bouwperiode in korte tijd. Geert: “We hadden ons huis nog maar drie jaar geleden laten bouwen. Maar we wilden natuurlijk graag dicht bij Stefanie wonen.” Volgens moeder Martina was Stefanie de drijvende kracht achter het bouwavontuur: “Ze zette het hele internet op zijn kop, op zoek naar informatie rond de speciale vormen van wonen. Tegelijkertijd ging ze ook op zoek naar een stuk grond in de buurt van Roeselare.” Volgens Stefanie viel dat laatste wel tegen: “We namen met veel bouwfirma's contact op. Maar ik merkte al snel dat de meeste bedrijven zo'n speciale woning liever voorbij laten gaan.”

Bouwen met Hyboma

De klik met Kristof, de adviseur van Hyboma, was er meteen, zegt Stefanie: “Ik merkte dat Kristof oren had naar ons verhaal. Hij ondernam direct actie en haalde de architect erbij. Zowel bij de bouw als afwerking hield Hyboma rekening met mijn handicap. Het gaat daarbij om complexere zaken, zoals een traplift. Maar ook om hele banale dingen, zoals stopcontacten die je hoger van de grond moet plaatsen. Bij veel bouwbedrijven betaal je voor die eenvoudige aanpassingen iets extra's, omdat je meer kabellengte nodig hebt. Maar bij Hyboma gelukkig niet. Ook de extra plannen van de badkamer, die ik nodig had voor een – uiteindelijk afgekeurde – subsidie-aanvraag, hoefde ik niet bij te betalen. Een prima service.”

Eén zorgwoning, twee aparte huizen

De familie beschouwt de nieuwe woning als twee aparte huizen. Stefanie: “Alleen de oprit en garage zijn gemeenschappelijk. Ook krijg ik mijn eigen dakterras.” Moeder Martina vult aan: “We financieren de twee woningen apart. Zodra we het contract bij Hyboma tekenden, zegde Stefanie haar huurappartement op en is ze opnieuw bij ons komen wonen. Zo kon ze nog wat geld sparen. Daarnaast moesten wij ook onze woning te koop zetten om de bouw te financieren.” De verkoop van hun huis verliep in het begin niet zo snel, geeft vader Geert aan: “We probeerden eerst de woning zelf te verkopen, maar dat lukte niet zo goed. Daarom kozen we voor de Verkoop & Bouwformule van Hyboma. Zo regelden zij de verkoop en mogen wij hier blijven wonen totdat onze nieuwe woning klaar is.

Ondertussen kijken Stefanie en haar ouders uit naar de oplevering van de woning. Stefanie: “We gaan elke dag kijken. Als er iets is wat mij vreemd voorkomt, vraag ik of werfleider Tommy kan langskomen. Vaak zie ik hem dan dezelfde dag al. Hij is altijd zo vlot bereikbaar dat we bijna geen enkel probleem hadden tijdens de bouw.”

Vlaamse overheid past wetgeving aan

Meer-generatie-wonen (lees: grootouders, ouders en kinderen onder één dak) was vroeger heel gebruikelijk. Maar in de loop van de vorige eeuw bewoonden vooral 'klassieke' gezinnen (lees: ouders met jonge kinderen) de woningen. De stedenbouwwetgeving speelde in op die ontwikkeling door op bepaalde gebieden de 'eengezinswoning' als norm op te leggen. De laatste tijd groeit de behoefte aan meer onafhankelijk functionerende woningonderdelen in één huis. De Vlaamse overheid houdt hier rekening mee door het 'zorgwonen' of 'kangoeroewonen' in de regelgeving vast te leggen. Wil je hierover meer informatie? Bezoek www.ruimtelijkeonderning.be of www.vlaanderen.be (tip: zoek op 'kangoeroewonen' in het zoekvenster).

Wil je ook op maat van jouw persoonlijke wensen bouwen?

Wij geven je graag vrijblijvend advies.

Contacteer ons

Onze andere Referenties

Ontvang gratis onze brochure

Laat je inspireren door de verhalen van Lieven en Patricia, Lionel en Maria, Geert en Freddy, en nog veel anderen die met ons bouwen. Zij vertellen je graag waarom ze voor ons kiezen.Vraag aan
Een vraag?

Een vraag? Wij maken graag tijd voor je.

Heb je bijzondere woonwensen? Ben je op zoek naar een unieke locatie? Of heb je niet op onze website kunnen vinden wat je zoekt? Contacteer ons via het telefoonnummer 051 480 980 of per e-mail via info@hyboma.be. Wij geven je graag persoonlijk advies.

Maak een afspraak

0 favorieten
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te vereenvoudigen en verbeteren. Meer weten