Investeren in vastgoed

Particulieren ontdekken vaker het potentieel van een vastgoedinvestering, met de aankoop van hun eerste opbrengsteigendom. Een logisch gevolg volgens onze investeringsspecialist Olivier Eloy. “De traditionele spaarproducten brengen weinig tot niks op, en de historisch lage intrestvoeten vormen een unieke kans om te lenen.” Collega-specialist Frank Vanmeenen is het daar volledig mee eens. “Er zijn tegenwoordig meer kandidaat-investeerders op de huurmarkt. Dat komt ook omdat beleggers van een fiscale aftrek kunnen genieten als ze een lening aangaan voor een huurpand.”

Bijkomend pensioen

Veel voordelen

Veel Vlamingen die investeren in vastgoed zijn 65-plussers, vaak gewezen zelfstandigen. Al mag je ook de nog beroepsactieve vijftigers niet vergeten, zegt Olivier Eloy. “Ze zien de opbouw van een vastgoedportefeuille als een bijkomend inkomen naast hun pensioen. Want beleggen in vastgoed biedt een uitstekende bescherming tegen inflatie.” De visie van de beleggers is volgens Olivier Eloy vaak hetzelfde. “Particuliere en familiale beleggers zoeken naar een rendement op lange termijn. Ze bekijken een investering soms over twee generaties.” Frank Vanmeenen knikt instemmend, en vult aan. “Deze beleggers zijn vaak meer vertrouwd met de lokale markt, wat een voordeel is om in het geschikte pand te investeren. Met een belegging in vastgoed streeft de investeerder ten eerste een meerwaarde op langere termijn na, en daarnaast een geregeld inkomen via de maandelijkse huur.”

Vraag naar huurwoningen

“De vraag naar huurwoningen zal niet afnemen”, zegt Frank Vanmeenen. “In België blijft de vraag naar klassiek vastgoed stijgen. De belangrijkste oorzaak is de toename van de bevolking en het kleiner worden van de gezinnen. Tegen 2030 moeten er in Vlaanderen ruim 300.000 huizen bij komen. En de huizenvoorraad groeit slechts met 1,2%.”

Oost en West-Vlaanderen

“Ook in Oost en West-Vlaanderen blijft de vastgoedmarkt zeer goed standhouden.”, geeft Olivier Eloy aan. “Uit de analyse van de CENTURY 21-jaarstatistieken blijken de prijzen voor woningen en appartementen gestegen te zijn in 2015: in West-Vlaanderen met 3,64% en in Oost-Vlaanderen met 1,20%.”

"De vraag naar huurwoningen zal niet afnemen. In Vlaanderen blijft de vraag naar klassiek vastgoed stijgen."

STIJGENDE VRAAG NAAR HUURPANDEN

Mogelijkheden voor investeerders

Mensen zijn vaker op zoek naar een kwalitatief goed(e) huurwoning of appartement, en dat biedt mogelijkheden voor wie vastgoed als investering beschouwt. “Vooral de vraag naar huurpanden in de prijsklasse van 650 tot 700 euro per maand neemt toe.”, aldus Olivier Eloy.

Geert en Freddy:

“We realiseerden al snel onze huurinkomsten”

Lees meer

INVESTEREN OF RENOVEREN?

Bestaand vastgoed of nieuwbouw

Kopers van vastgoed moeten een keuze maken tussen investeren of renoveren, zegt Olivier Eloy. “Bestaand vastgoed kopen en zelf vernieuwen kan de rentabiliteit verhogen, maar ook het werk én risico op onvoorziene, bijkomende kosten. Een woning van twintig jaar oud moet je vaak moderniseren, denk aan de badkamer en keuken. Bij nieuwbouw kan de belegger de afwerkingen kiezen volgens de laatste trends, op basis van het vakmanschap en design van vandaag.” Dat laatste is een groot voordeel volgens Frank Vanmeenen. “Door de gebruikte technieken bij nieuwbouw vermijdt de investeerder uitgaven voor de komende 20 tot 30 jaar. Door een nieuwbouwpand met een laag energiepeil op de huurmarkt aan te bieden kan je als verhuurder vaak ook een iets hogere huurprijs vragen.”
 

Jonge koppels

Onze investeringsspecialist Frank Vanmeenen ziet ook een duidelijke trend onder jongeren. “Het valt op dat vooral jonge koppels eerst enkele jaren in een huurwoning willen wonen, voordat ze zelf een eigendom kopen. Deze huurders willen bij voorkeur een recent(e), volledig afgewerkt(e) appartement of woning.”

Heb je een vraag?

Contacteer ons.

Wij geven je graag vrijblijvend advies.

Contact051 480 980
Een vraag?

Een vraag? Wij maken graag tijd voor je.

Heb je bijzondere woonwensen? Ben je op zoek naar een unieke locatie? Of heb je niet op onze website kunnen vinden wat je zoekt? Contacteer ons via het telefoonnummer 051 480 980 of per e-mail via info@hyboma.be. Wij geven je graag persoonlijk advies.

Maak een afspraak

0 favorieten
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te vereenvoudigen en verbeteren. Meer weten