Een huis kopen brengt heel wat papierwerk met zich mee. Wij sommen hieronder de documenten op die je zéker niet over het hoofd mag zien als je een nieuwe woning koopt. Zo heb je een duidelijk overzicht van alle belangrijke papieren!
In de eigendomsakte staat beschreven dat de verkoper de eigenaar is van het pand dat jij wil kopen. Eventuele erfdienstbaarheden staan ook in deze akte vermeld. Dit betekent dat iemand anders dan de eigenaar ook het recht heeft om een deel van de grond te gebruiken. Het origineel van de eigendomsakte wordt bewaard bij de notaris. Hou hier zeker ook rekening met de kosten die je aan de notaris betaalt.
In een stedenbouwkundig uittreksel vind je zowel een uittreksel uit het plannenregister als het vergunningsregister. In het plannenregister staat de huidige bestemming van het onroerend goed dat je wil kopen. Het vergunningsregister laat weten of er een stedenbouwkundige vergunning is uitgereikt, of er een verkavelingsvergunning is, of er een bouwovertreding is gebeurd en of er sprake is van een verkooprecht. Je vraagt het stedenbouwkundig uittreksel aan bij de gemeente of via jouw notaris. De kostprijs verschilt van gemeente tot gemeente. Je krijgt het normaal gezien binnen de 30 dagen na je aanvraag.
Het kadastraal uittreksel bevat informatie over de exacte oppervlakte, het kadastraal inkomen en de kadastrale gegevens (afdeling, sectie en perceelnummer) van de woning die je wil kopen. Het kadastraal plan geeft ook de perceelgrenzen van je toekomstige eigendom aan. Aan de hand van deze informatie vraag je vervolgens het bodemattest aan. Je kijkt het kadastraal plan gratis online in via de CadGis Viewer. Betalende kadastrale uittreksels vraag je ook aan via deze toepassing.
In een bodemattest bewijst de verkoper dat de grond waarop je toekomstige woning staat niet vervuild is. De OVAM levert dit attest af. Je betaalt hiervoor € 52 per kadastraal nummer.
Verwarmt de woning die jij wil kopen met stookolie? Dan heb je ook een keuringsattest nodig van een erkende keuringsorganisatie. De verkoper van de woning moet jou dit bezorgen. In dit stookolie-attest staat dat de stookolietank aan de wettelijke voorschriften voldoet en bijvoorbeeld niet lekt.
De keuring van de elektrische installatie moet gebeuren door een erkend keuringsorganisme. Dit is verplicht als de woning is gebouwd na 01/10/1981. Het verslag vermeldt of de elektrische installatie aan de vereisten voldoet. Zo ben je als koper op de hoogte van eventuele gebreken of inbreuken. Het attest is 25 jaar geldig, op voorwaarde dat er gedurende die periode geen aanpassingen aan de installatie gebeurd zijn. De verkoper moet dit onderzoek betalen.
Een energiedeskundige maakt het EPC (energieprestatiecertificaat) van je woning op. Je krijgt dit document van de vorige eigenaar. De EPC-score geeft op een schaal van 0 tot 700 aan hoe energiezuinig je nieuwe woning is. Hoe lager de energiescore, hoe energiezuiniger de woning. In het attest staan ook aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.
Koop je een appartement? Dan heb je de basisakte van het gebouw nodig en informatie van de syndicus. De syndicus bezorgt je de verslagen van de vergaderingen met mede-eigenaars en een lastenoverzicht.
In het postinterventiedossier staan de technische gegevens van je toekomstige woning vermeld. Met deze informatie kan je de woning bouwkundig ontleden. Het gaat om bouwplannen, detailplannen van elektriciteit en leidingen, lastenboek, onderhoudsinstructies, …
Dit is erg nuttige informatie voor jou als toekomstige bewoner. Als jij later wilt verbouwen, kunnen je architect en aannemer deze documenten heel goed gebruiken. Het postinterventiedossier is verplicht bij nieuwe woningen of woningen die verbouwd zijn na 01/05/2001. De verkoper moet jou dit dossier kunnen voorleggen.
Handig om te weten: het merendeel van deze documenten en attesten vraagt Hyboma voor de koper op. Enkel de eigendomsakte en het postinterventiedossier ontvangt de klant zelf. Wat betreft het energieprestatiecertificaat en het keuringsattest voor de elektrische installatie kan zowel de verkoper als Hyboma dit attest voorzien. Eén ding is zeker: Hyboma probeert de administratieve rompslomp zoveel mogelijk te beperken.
Benieuwd naar welke documenten je nodig hebt wanneer je een huis bouwt? Wij sommen alle benodigde documenten graag voor je op.
De verkoop- en bouwformule van Hyboma is uniek in de sector. Wil je graag vrijblijvend meer informatie over deze formule? Aarzel dan niet om ons te contacteren!
Bekijk de huizen! Contacteer onsAls algemene aannemer bouwen we al sinds 1968 duurzame woningen binnen de stijl, afwerking en het comfortniveau waarbij jullie je goed voelen.