De vraag naar huurwoningen is in veel Vlaamse steden en gemeenten groter dan het aanbod. Volgens vastgoedspecialisten zal daar de komende jaren weinig verandering in komen. Vooral jonge, recent gebouwde huizen met een tuin zijn een gegeerd goed en worden razendsnel verhuurd. Voor wie wil investeren, schept dat mooie kansen.
De recentste huurbarometer leert ons dat de gemiddelde huurprijs in de tweede helft van vorig jaar 803 euro bedroeg, tegenover 792 euro in het voorjaar. Een forse stijging dus. De verwachting is dat de huurprijzen ook dit jaar verder zullen klimmen. Appartementen maken nu twee op de drie nieuwe verhuringen uit in Vlaanderen. De grootste huurprijsstijgingen doen zich echter voor in het segment van de huizen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat ook huurders wat ruimte voor zichzelf willen. Vooral nieuwe woningen met een tuin zijn daarom bij huurders enorm in trek. Eigenlijk is dat geen vluchtig fenomeen dat enkel aan corona te wijten is. Het is een tekort dat er al jaren is en dat niet snel opgelost zal geraken. Ook een aantal maatschappelijke fenomenen spelen daarin een rol. Door de wijzigende demografische realiteit hebben nieuw samengestelde gezinnen bijvoorbeeld ook vaak nood aan meer ruimte en voldoende slaapkamers. Daar bovenop zal de bouwshift die het aansnijden van open ruimte moet tegengaan, de hoge vraag naar nieuwbouwwoningen met tuin nog meer aanwakkeren.
Ook al zijn de huurprijzen historisch hoog, huren kan nog altijd een verstandige keuze zijn. Wie een huis huurt, steekt normaal gezien geen eigen vermogen in de woning. De maandelijkse kosten liggen daardoor lager dan wanneer je een hypotheek zou afbetalen. Dat maakt het voor een huurder mogelijk om op eigen tempo een spaarpotje op te bouwen. Voor wie al over zo’n spaarpotje beschikt, is de aankoop van een nieuwbouwwoning dan weer een heel interessant alternatief voor het spaarboekje. Hyboma ziet steeds meer klanten die de bouwonderneming inschakelen voor de bouw van een degelijke, jarenlang zorgenvrije nieuwbouwwoning om te verhuren. Het is een ideale manier om je spaargeld, dat door de hoge inflatie in waarde afneemt, te laten opbrengen.
Ook mensen die Hyboma een woning laten bouwen als een loutere belegging, verwachten gewoonlijk dat ze zelf bij het bouwverhaal betrokken worden. Wie bouwt met het oog op verhuur, doet dat natuurlijk vanuit een andere invalshoek dan wie voor het eerst en voor zichzelf bouwt. Hoewel de aanpak hier wat meer zakelijk is, wil de klant ook hier het bouwproces van nabij volgen. Dat begint van bij de eerste onderhandelingen en de prijsafspraak. Eén van de sterke troeven van Hyboma is de vaste prijsgarantie. Op het moment dat je je contract tekent, weet je exact wat het totaalplaatje kost. Dat geldt zowel voor bouwen op een Hyboma-perceel, maar evengoed voor wie reeds zelf een stukje grond heeft, en voor de bouw van de woning een beroep doet op Hyboma. Specifiek voor investeringsvastgoed hebben onze bouwadviseurs zich bovendien grondig ingewerkt in het maken van uiterst accurate simulaties van de te verwachten opbrengsten. Conclusie: eigenlijk is beleggen in een nieuwbouwwoning voor wie het goed aanpakt risicoloos en je haalt er een mooi rendement van.
Het is meer dan ooit het moment om te beleggen in vastgoed.
Als algemene aannemer bouwen we al sinds 1968 duurzame woningen binnen de stijl, afwerking en het comfortniveau waarbij jullie je goed voelen.