Terug naar de essentie

Hyboma lanceert betaalbaar woningconcept PUUR

In Roeselare wordt momenteel de allereerste PUUR-woning afgewerkt. Dat is een nieuw concept, ontwikkeld door Hyboma. Het bouwbedrijf uit Kortemark wil hiermee wonen in een nieuwbouw terugbrengen tot de essentie en het daarmee betaalbaar houden. "Zo zijn er wel een grote leefkeuken en zithoek, maar geen afzonderlijke eetkamer meer" legt Kristof Proot van Hyboma uit.

"We denken hiermee tegemoet te komen aan de wensen van veel jonge gezinnen. Uitganspunten zijn een tijdloze architectuur, een compacte en functionele indeling en energiezuinigheid" zegt bouwadviseur Kristof Proot. Hij komt ook financieel meteen tot de essentie. "Voor om en bij de 300.000 euro kunnen we in de regio Roeselare een driegevelwoning met twee volle bouwlagen aanbieden, alles inbegrepen, tot en met de grond en het ereloon van de architect."

Bouwgrond

Hyboma gaat daarom actief op zoek naar geschikte bouwgronden, maar trekt net zo goed nieuwe woningen op voor klanten die zelf al over bouwgrond beschikken. De percelen worden gezocht op goede locaties. Zo komt de eerste PUUR-woning in Roeselare niet ver van het stadscentrum tot stand.

Klanten kunnen de afwerking zelf nog kiezen binnen een basislastenboek. Dat kan in de toonzalen van leveranciers met wie Hyboma samenwerkt. Ze kunnen ook de binnenindeling, zoals bijvoorbeeld de oppervlakteverhoudingen tussen de slaapkamers, naar eigen smaak en nood veranderen. "Maar het basisprogramma blijft" aldus Proot. "We hebben alle overbodige ruimten geschrapt. Zo zijn er op de begane grond wel een grote leefkeuken en een zithoek, maar geen afzonderlijke eetkamer. Die traditie was al op de terugweg en wij stappen er nu helemaal vanaf. Een grote eettafel in de leefkeuken volstaat. De keukeninrichting kan met eiland of met meer traditionele opstelling langs wanden. 

Geen auto in huis

Een andere traditie waarmee PUUR komaf mee maakt, is de integratie van de garage in de woning. "De isolatie van de woning is voldoende dik om nu al te voldoen aan de BEN-normen (bijna energie neutraal) van 2021. Maar waarom zou je al die moeite doen en kosten maken om een autobergplaats te isoleren? Een wagen kan je net zo goed stallen onder een carport of in een - later te bouwen - onverwarmde garage."

Op de percelen die Hyboma zelf aanbiedt - gemiddeld 250m² à 300m² groot - is daarvoor voldoende ruimte beschikbaar. De bouw van een carport, garage of zonnepanelen kan optioneel. Met zonnepanelen maak je de PUUR-woning meteen een bijna-energieneutrale of BEN-woning. De benedenverdieping omvat naast de leefkeuken en zitkamer ook een inkomhal, een berging en een toilet. Op de verdieping is ruimte voor drie slaapkamers, een badkamer met één of twee wastafels, een douche, een ligbad en een tweede toilet, en een berging.

Het PUUR-concept is in de eerte plaats bedoeld voor halfopen bebouwing, al zijn alleenstaande of rijwoningen ook mogelijk. "We letten erop dat twee gekoppelde woningen vanaf de straatkant gezien nooit elkaars spiegelbeeld zijn. Op die manier ontstaat de visuele indruk van één groot huis. Tijdloze architectuur betekent voor ons: geen overbodige franjes."

Het PUUR-concept werd vorig jaar uitgewerkt. Momenteel staat een kijkwoning op de planning. "Klanten kunnen, mits overleg, ook bepaalde werken zelf uitvoeren." Voegt Proot eraan toe. "Wie opteert voor een volledig programma, staan we bij van fundering tot inrichting. Onze interieurarchitecte kan je adviseren omtrent interieur, schilderwerken, raamdecoratie,..."

"Het totaalplaatje klopt voor mij"

Inge Mouton koos voor het PUUR-concept van Hyboma. Momenteel is haar woning in aanbouw. "Het was moeilijk om een halopen bebouwing met moderne look te vinden". Zegt ze. "Ik was in de eerste plaats op zoek naar een huis dat niet te groot was, maar met een redelijke oppervlakte. Dat is exact waarop de PUUR-woningen inspelen: een praktische indeling van de beschikbare ruimte, zodat je er optimaal kan van genieten. Ik val voor moderne woningen, maar meestal zijn die veel te groot voor mijn levensstijl. Ik ben dan ook heel gelukkig dat ik een wonig heb gevonden die zowel qua stijl als indeling aansluit bij mijn smaak en behoeften. Het totaalplaatje klopt: de stijl, een voor mij perfecte locatie, een zuidgerichte tuin én een praktische indeling. Blijkbaar zijn veel mensen daarnaar op zoek." Energiezuinigheid was voor Inge niet de topprioriteit. "Natuurlijk ben je op de hoogte dat alle nieuwe woningen strikte eisen opgelegd krijgen. Als je te horen krijgt dat jouw huis al aan de voorwaarden van 2021 voldoet, dan ben je natuurlijk blij. Want dat betekent dat je een pak energie bespaart."

info: www.puurwoningen.be 

Een vraag?

Een vraag? Wij maken graag tijd voor je.

Heb je bijzondere woonwensen? Ben je op zoek naar een unieke locatie? Of heb je niet op onze website kunnen vinden wat je zoekt? Contacteer ons via het telefoonnummer 051 480 980 of per e-mail via info@hyboma.be. Wij geven je graag persoonlijk advies.

Maak een afspraak

0 favorieten
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te vereenvoudigen en verbeteren. Meer weten