Klein, groot beschrijf? Wat was het verschil nu precies? Vroeger was er een onderscheid tussen groot en klein beschrijf. Vandaag geldt één tarief van 7 procent voor iedereen.
Een klein beschrijf is van kracht bij de aankoop van een onroerend goed. Daar betaal je in België onmiskenbaar belastingen op. Registratierechten om precies te zijn. Meer weten over deze rechten? Lees er hier alles over registratierechten. Kort samengevat: dit gaat over kosten die je betaalt om je aankoop te registreren in een notariële akte. De notaris schrijft dus een document. Een klein beschrijf slaat op een bescheiden woning met een beperkt Kadastraal Inkomen. Als je daarnaast ook nog aan een aantal andere voorwaarden voldoet, kan je in aanmerking komen voor een vermindering van de registratierechten. Voor 1 juni 2018 betaalde je dan maar 5 procent registratierechten.
Ook een groot beschrijf was van kracht bij de aankoop van een onroerend goed. Je betaalde hier geen 5 procent registratierechten op je onroerend goed, maar 10 procent. Het ging hier om middelgrote en grote woningen. De koper had hier dus geen recht op een vermindering van de registratierechten.
Tot voor kort betaalde je 5 procent registratierechten voor klein beschrijf en 10 procent voor groot beschrijf. Maar dat is sinds 1 juni 2018 verleden tijd: nu geldt voor iedereen een registratietarief van 7 procent. Op voorwaarde dat je binnen de 2 jaar na je aankoop ook werkelijk in de woning trekt.
Je betaalt de registratierechten op de totale aankoopprijs van je woning.
Als algemene aannemer bouwen we al sinds 1968 duurzame woningen binnen de stijl, afwerking en het comfortniveau waarbij jullie je goed voelen.