Terug naar overzicht

6% btw bij afbraak en heropbouw: dit zijn de voorwaarden

Je huis of appartement slopen en herbouwen tegen het verlaagde btw-tarief van 6%? Dat kan sinds 1 januari 2021 tijdelijk in het hele land. Tot eind 2020 gold deze gunstmaatregel alleen in de 32 centrumsteden. Maar nu kan je dus ook in de rest van het land genieten van dit verlaagde tarief. Zo wil de regering de bouwsector en de kopers een fiscaal duwtje in de rug geven. De nieuwe maatregel maakt het dus een pak voordeliger om jouw nieuwe thuis te kopen of te bouwen.

6-procent-btw-voorwaarden-hyboma

4 voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief

Om van de 6% btw bij afbraak en heropbouw te kunnen genieten, moet je aan 4 specifieke voorwaarden voldoen.

Voorwaarde 1: je koopt je enige eigen appartement of woning

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw geldt alleen voor het huis of appartement waarin je zelf gaat wonen. Het appartement of de woning moet ook hoofdzakelijk voor privégebruik dienen: je mag - als natuurlijke persoon, niet als vennootschap of vereniging - een deel ervan voor je beroep gebruiken, maar niet het hele pand.

Het moet ook je eerste en enige thuis zijn. Woningen of appartementen waarvan je door een erfenis mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker bent, tellen niet mee.

Woon je op dit moment nog in een andere eigen woning? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief als je die woning verkoopt in het kalenderjaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van je nieuwe woning.

Voorwaarde 2: je nieuwe thuis heeft maximum 200 m2 bewoonbare oppervlakte

Of je nu gaat voor een halfopen bebouwing, rijhuis of appartement: de totale bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 vierkante meter zijn. Om die oppervlakte te berekenen, tellen we de vierkante meters van alle woonruimtes (keuken, living, slaapkamers, bewoonbare zolder …) bij elkaar op.

Ook het deel (max. 50% van de bewoonbare oppervlakte) van je woning of appartement dat je eventueel voor je beroep gebruikt, telt mee in de berekening. Belangrijk: je mag de bewoonbare oppervlakte de eerste vijf jaar ook niet uitbreiden.

Voorwaarde 3: je blijft minimaal 5 jaar

Als je van dit voordelige btw-tarief wilt genieten, moet je minimaal 5 jaar zelf in het huis of appartement blijven wonen en er je wettelijke adres hebben. Verkoop je je droomwoning of verhuis je vroegtijdig? Dan zal je het belastingvoordeel voor het jaar van de wijziging en voor de overblijvende jaren moeten terugbetalen.

Voorwaarde 4: je hebt een goedgekeurde btw-verklaring

Om van het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw te genieten, moet je een speciale verklaring ondertekenen. Hierin bevestig je dat je aan alle voorwaarden hebt voldaan. Onze specialisten helpen je hier graag bij.

Verlaagde btw-tarief geldig tot 31 december 2023

Het btw-voordeel geldt vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023. De factuurdatum voor de gedane werken moet dus in deze periode liggen.

Opgelet: bij projecten waarvoor je de omgevingsvergunningsaanvraag indient na 1 juli 2023, kan je maar 25% van het totale bedrag onderwerpen aan het verlaagde tarief. Een voorschot betalen om na 31 december 2023 nog te genieten van het verlaagde tarief, zal dus niet lukken … Kan je aantonen dat het gefactureerde bedrag overeenstemt met reeds uitgevoerde werken voor de afbraak en de heropbouw? Dan kan de fiscus het verlaagde tarief wel nog aanvaarden. Ook voor de verdere afwerking van je nieuwe thuis (schilderwerken, domotica ...) geldt deze gunstmaatregel van 6%.

Voor werken in en rond je tuin, infrastructuurwerken, sauna’s, tennisterreinen, afsluitingen … betaal je nog altijd 21% btw. Ook de bijkomende aankoopkosten, zoals het ereloon van de notaris, architect en EPB-verslaggever, blijven onderhevig aan 21% btw.

Hoeveel bespaar je dankzij het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw?

De besparing die je kunt realiseren is natuurlijk afhankelijk van heel wat variabelen (aankoopprijs, prijs afbraak, prijs heropbouw …), en is dus voor elk project anders. Hyboma adviseert je graag hierover.

Maar sowieso is deze tijdelijke verlaging een goede zaak voor iedereen die op de plaats van een bestaand pand een nieuwe thuis wil bouwen. Een hypothetisch voorbeeld maakt veel duidelijk:

Eva en Peter kopen in de buurt van Ieper een bouwgrond met een oude stal. De stal is te vervallen om te renoveren. Eva en Peter beslissen om ze af te breken en op deze bouwgrond een eigen woning te bouwen.

 • Kostprijs afbraak: 75.000 euro, excl. btw
 • Bouw nieuw huis: 300.000 euro, excl. btw

Vóór 1 januari 2021 (Ieper maakte geen deel uit van de 32 steden waarvoor het verlaagde tarief kon worden toegepast) zouden Eva en Peter 78.750 euro btw moeten betalen: 15.750 euro (75.000 x 21%) + 63.000 euro (300.000 x 21 %).

Vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2023 (Ieper komt in aanmerking voor de toepassing van het verlaagd tarief) betalen ze 22.500 euro. 4.500 euro (75.000 x 6%) + 18.000 euro (300.000 x 6%) = 19.800 euro

Eva en Peter sparen dus 56.250 euro btw., uit dankzij deze nieuwe maatregel.

Hyboma-projecten tegen het verlaagde btw-tarief van 6%

Een aantal Hyboma-projecten komen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief, op voorwaarde dat jij als koper voldoet aan de 4 wettelijke voorwaarden. Je herkent ze aan het blauwe 6%-btw-label. 

 • Ieper, Dikkebusseweg (appartement)
 • De Haan, Koninklijke Baan (appartementen)
 • Marke, Torkonjestraat (woningen)
 • Pittem, Koevoet (woningen)
 • Wingene, Zandbergstraat (woningen)
 • Langemark, Zonnebekestraat (woningen) (woningen)
 • Diksmuide, Koning Albertstraat (appartementen)
 • Roeselare, Godshuislaan (appartementen)
 • Wielsbeke, Spaanderstraat (woningen)
 • Ardooie, Boterstraat (woningen) (woningen)
 • Lokeren, Zand (appartement)
 • Middelkerke, Hofstraat (appartement)

Heb jij een concreet project en wil je praten over de 6% btw-maatregel?

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.

De informatie is geldig op het moment van de publicatie, onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in wetgeving.