Terug naar overzicht

Geniet nu nog tijdelijk van 6% btw!

Een huis of appartement kopen waar voorheen een afbraakgebouw werd gesloopt? Dan kan dit tijdelijk nog in heel Vlaanderen, onder bepaalde voorwaarden, aan het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Zo wil de regering de bouwsector en de kopers een fiscaal duwtje in de rug geven. Deze maatregel maakt het dus een pak voordeliger om jouw nieuwe thuis te kopen. 

6-procent-btw-voorwaarden-hyboma

4 voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief

Om van de 6% btw bij afbraak en heropbouw te kunnen genieten, moet je aan 4 specifieke voorwaarden voldoen.

Voorwaarde 1: je koopt je enige eigen appartement of woning

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw geldt alleen voor het huis of appartement waarin je zelf gaat wonen. Het appartement of de woning moet ook hoofdzakelijk voor privégebruik dienen: je mag een deel ervan voor je beroep gebruiken, maar niet het hele pand.

Het moet ook je enige thuis zijn. Woningen of appartementen waarvan je door een erfenis mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker bent, tellen niet mee.

Woon je op dit moment nog in een andere eigen woning? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief als je die woning verkoopt in het kalenderjaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van je nieuwe woning.

Voorwaarde 2: je nieuwe thuis heeft maximum 200 m2 bewoonbare oppervlakte

Of je nu gaat voor een halfopen bebouwing, rijhuis of appartement: de totale bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 vierkante meter zijn. Om die oppervlakte te berekenen, tellen we de vierkante meters van alle woonruimtes (keuken, living, slaapkamers, bewoonbare zolder …) bij elkaar op.

Ook het deel (max. 50% van de bewoonbare oppervlakte) van je woning of appartement dat je eventueel voor je beroep gebruikt, telt mee in de berekening. Belangrijk: je mag de bewoonbare oppervlakte de eerste vijf jaar ook niet uitbreiden boven dit maximum.

Voorwaarde 3: je blijft minimaal 5 jaar

Als je van dit voordelige btw-tarief wilt genieten, moet je minimaal 5 jaar zelf in het huis of appartement blijven wonen en er je wettelijke adres hebben. Verkoop je je droomwoning of verhuis je vroegtijdig? Dan zal je het belastingvoordeel voor het jaar van de wijziging en voor de overblijvende jaren moeten terugbetalen.

Voorwaarde 4: je hebt een goedgekeurde btw-verklaring

Om van het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw te genieten, moet je een speciale verklaring ondertekenen. Hierin bevestig je dat je aan alle voorwaarden hebt voldaan. Onze specialisten helpen je hier graag bij.

Geniet nu nog van het verlaagde btw-tarief

Het verlaagd tarief van 6% btw geldt op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt.

Voor werken in en rond je tuin, infrastructuurwerken, sauna’s, tennisterreinen, afsluitingen … betaal je nog altijd 21% btw. Ook de bijkomende aankoopkosten, zoals het ereloon van de notaris, architect en EPB-verslaggever, blijven onderhevig aan 21% btw.

Hoeveel bespaar je dankzij het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw?

De besparing die je kunt realiseren is natuurlijk afhankelijk van heel wat variabelen (aankoopprijs, prijs afbraak, prijs heropbouw …), en is dus voor elk project anders. Hyboma adviseert je graag hierover.

Maar sowieso is deze tijdelijke verlaging een goede zaak voor iedereen die op de plaats van een bestaand pand een nieuw huis of appartement koopt.

Hyboma-projecten tegen het verlaagde btw-tarief van 6%

Een greep uit de Hyboma-projecten die in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief, op voorwaarde dat jij als koper voldoet aan de 4 wettelijke voorwaarden. Je herkent ze aan het blauwe 6%-btw-label. 

Heb jij een concreet project en wil je praten over de 6% btw-maatregel?

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.

De informatie is geldig op het moment van de publicatie, onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in wetgeving.