Terug naar overzicht

9 tips om succesvol te investeren in vastgoed

Wie investeert in vastgoed, gaat hierbij niet over één nacht ijs. Het is en blijft tenslotte een belangrijke investering. Wij geven je 9 tips om succesvol te investeren in vastgoed. 

tips-investeren-hyboma

1. Ga eerst en vooral eens langs bij je bank

Voor een tweede verblijf of woning om te verhuren zijn er vaak andere financieringsmogelijkheden dan de traditionele hypothecaire lening. Als de lening voor je hoofdwoning al afbetaald is, kan je bijvoorbeeld een heropname van dat krediet vragen. In dat geval moet je niet nog eens kosten voor de notaris, hypotheek en registratie betalen. De rente zal echter wel aangepast worden aan de actuele rentevoeten. Een tweede mogelijkheid is het zogenaamde bulletkrediet of vastetermijnkrediet. Dit is interessant als je je tweede woning in principe zonder een lening kan betalen, maar dit geld momenteel liever niet volledig investeert. Of als je wil wachten op de uitkering van je levensverzekering of groepsverzekering om het volledige bedrag te betalen. In het geval van een bulletkrediet moet je tijdens de looptijd geen kapitaal aflossen. Je betaalt enkel op bepaalde tijdstippen de intresten. En aan het einde van de lening schrijf je het volledige geleende bedrag pas over.

2. Praat met ervaringsdeskundigen

Je kent via vrienden, familie of collega’s ongetwijfeld wel iemand die in vastgoed investeert. Ga eens met die persoon praten en stel hem of haar al je praktische vragen. Zo krijg je meteen een concreet en realistisch beeld van een vastgoedinvestering en alles wat erbij komt kijken. Tips en ervaringen vanuit de praktijk zijn sowieso altijd enorm leerrijk.

3. Kies voor nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning heeft het grote voordeel dat alle materialen en apparaten in perfecte staat zijn. Dit betekent minder onderhoudskosten op korte termijn voor jou als verhuurder. Ook zal je appartement of huis kwalitatiever overkomen bij toekomstige huurders dan een ouder huis. Bovendien worden nieuwbouwwoningen volgens de meest recente energienormen gebouwd. Ze zijn dus energiezuinig, iets wat huurders uiteraard erg aantrekkelijk vinden.

4. Informeer je over huurcontracten

Wat moet er allemaal in een huurcontract staan? En waar moet je dit contract laten registreren? Onder welke voorwaarden mag je een huurcontract verbreken? En wat als je huurder niet of niet tijdig betaalt? Het is belangrijk dat je toekomstige huurcontract(en) correct opgesteld worden. In de gratis brochure van de overheid legt men de volledige huurwetgeving in detail uit. Je kan je ook betalend aansluiten bij De Verenigde Eigenaars of De Eigenaarsbond vzw. Daar kan je onder andere modelhuurcontracten bestellen.

5. Denk goed na over de ligging

Is er een station, toegangsweg tot de autosnelweg, school of supermarkt in de buurt van de woning die jij verhuurt? Bereikbaarheid is vaak een doorslaggevende factor als mensen een huurwoning zoeken. Selecteer dus een woning die interessant gelegen is.

6. Kies het juiste type pand voor jouw regio

Is het in jouw streek interessanter om een huis of appartement te kopen? En is een garage noodzakelijk gezien de beperkte parkeergelegenheid op straat? Neem de tijd om het huidige aanbod te bekijken en te ontdekken waar huurders in jouw regio naar op zoek zijn.

7. Zorg dat je huurwoning niet té duur is

Een goede ligging en een mooie huurwoning zijn uiteraard belangrijk. Maar je wil ook dat je toekomstige huurder de huurprijs kan betalen. Vraag daarom niet té veel huur. Afhankelijk van de locatie variëren gemiddelde huurprijzen voor appartementen tussen de 650 à 1000 euro. Zorg echter wel dat je je huurprijs jaarlijks aanpast aan de huidige index.

8. Kies een betrouwbare huurder

Je wil uiteraard dat je appartement of huis zo goed als permanent verhuurd blijft. Je hebt die huurinkomsten namelijk nodig om je lening af te betalen en allerlei andere kosten te betalen die verbonden zijn aan je pand. Daarom is het belangrijk om een huurder te selecteren die van plan is om toch minstens een tijdje te blijven. Ook wil je vermijden dat je toekomstige huurder de rekeningen niet kan betalen. Teken dus niet zomaar een contract met de eerste persoon die zich aanbiedt.

9. Werk je appartement of huis neutraal af

Het is verleidelijk om als afwerking voor de vloeren of verf iets te kiezen wat jij zelf mooi vindt. Dit kan echter een afknapper zijn voor potentiële huurders. Ga daarom voor materialen die zo neutraal mogelijk zijn.

Nog meer vragen over investeren? Wij vertellen je op onze pagina investeren in vastgoed waarom en waar je het best investeert.