Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten over het compromis

Heb je een woning op het oog?

Dan bezegel je de aankoop in een compromis. Opgelet, dat document is rechtsgeldig en dus bindend. Lees hieronder wat zo’n onderhandse verkoopovereenkomst precies inhoudt.

alles-over-het-compromis-hyboma

Wat is een compromis?

Vond je jouw droomwoning en is de eigenaar bereid om aan jou te verkopen? Vraag dan om een compromis te tekenen. Dat document legt jullie overeenkomst over de overdracht van het onroerend goed vast. Een compromis wordt ook onderhandse overeenkomst ge­noemd – en zelfs voorlopige overeenkomst. Al is het woord ‘voorlopig’ wel erg misleidend. Want je compromis is wel degelijk bindend: je bezegelt er de verkoop mee.

Belofte maakt schuld …

Gooien jij en je verkoper het mondeling op een akkoordje? Of kribbel je het neer op een bier­viltje? Ook dán heb je een overeenkomst waar je niet zomaar onderuit komt. Denk dus goed na voor je expliciet je toestemming geeft.

Twijfel je over de aankoop? Dan vraag je beter een optie: de eigenaar geeft jou wat bedenktijd en verkoopt ondertussen aan niemand anders. Op het einde ben je vrij om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen op zijn aanbod.

Wat staat er in een compromis?

Je compromis of verkoopovereenkomst dient als basis voor de opmaak van je notariële akte. De notaris is verplicht om daarin de informatie, afspraken en voorwaarden uit het compromis over te nemen. Je stelt die dus maar beter meteen zo duidelijk en volledig mogelijk op.

Vermeld zeker:

  • de identiteit van jezelf (de koper) en de verkoper
  • het voorwerp van de verkoop
  • de prijs van het onroerend goed

Hoe zit het met het epc? Wanneer krijg je de sleutels overhandigd? Wie staat er in voor de registratiekosten? Je doet er goed aan om ook zulke vragen te beantwoorden in het compromis van je toekomstige thuis. Wil je helemaal zeker zijn? Ga dan bij de notaris langs voor de opmaak of controle van je compromis.

Voeg aan je compromis gerust opschortende voorwaarden toe. Bijvoorbeeld dat de verkoopovereenkomst vervalt als je geen hypothecaire lening kunt krijgen van de bank.

Van compromis naar akte

Ja, een compromis voor een huis is bindend. Maar nee, het is niet je laatste administratieve stap. Je bent verplicht om je onderhandse overeenkomst officieel te maken bij de notaris. In vakjargon heet dat: je akte laten verlijden. Daarmee breng je de buiten­wereld op de hoogte van de verkoop, waardoor niemand anders nog aanspraak kan maken op je woning. Na de ondertekening van je compromis krijg je maximaal vier maanden om je akte te laten ver­lijden.

Shelly en Ruben 2

Verkoop en bouw

Verkoop en bouw
zonder overbruggingskrediet.

Jouw bestaande woonst verkopen en tegelijk een nieuwe thuis bouwen? Onze unieke verkoop- en bouwformule brengt financiële gemoedsrust terwijl Immo Hyboma naar de juiste koper zoekt.

Ontdek alles over verkoop en bouw