Terug naar overzicht

De kosten voor een hypotheek op een rijtje

Wie investeert in vastgoed, gaat vaak een hypothecaire lening aan.

Maar wat is dat precies? En wat zijn de kosten van een hypotheek? Jij vraagt, wij antwoorden.

landelijke-woning-hyboma-de-haan-4

Jouw pand als onderpand

De kogel is door de kerk: jij wilt een woning kopen. Alleen heb je de centen niet zomaar liggen. Wat nu? Hop, naar de bank! Die wil je vast een lening geven. Zo’n woon­lening noemen we een hypothecaire lening. Want je onroerend goed vormt de hypotheek, de waarborg. Kun jij je krediet niet meer terugbetalen aan de bank? Dan mag die jouw pand openbaar verkopen.

Kosten van je hypotheek bij de notaris

Je hypotheek wordt officieel ingeschreven in de registers van het hypotheek­kantoor. Dat is de staatsinstelling die de database van onroerende goederen in ons land beheert. In het artikel Kosten verbonden aan het hypothecair krediet van notaris.be vind je de meest recente tarieven voor de hypotheekkosten bij de notaris.

Kosten van je hypotheek bij de bank

Blijft het bij bovenstaande kosten voor je hypotheek? Misschien wel, misschien niet. Want het kan zijn dat je bank nog dossierkosten aanrekent. Daarmee vergoed jij de moeite die ze deed om je hypotheek af te sluiten. Wettelijk zijn deze kosten begrensd tot maximum 500 euro per hypothecaire lening, maar niet alle banken vragen dit bedrag. Haal gerust je beste onderhandelingstalenten boven om eronderuit te komen.

Schuldsaldoverzekering

Je bank zal je aansporen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Als je die op zak hebt, bescherm je je erfgenamen. Want sterf jij voor je lening is af­betaald? Dan hoeven je erfgenamen het resterende bedrag niet af te lossen. Voor een schuldsaldo­verzekering betaal je een eenmalige of periodieke premie. Toch ben je niet verplicht om je schuldsaldo af te sluiten bij de bank die je de hypothecaire lening verstrekt.