Terug naar overzicht

"Dit huis is mijn coronababy"

Schoonheidsspecialiste Céline (31) bouwde vorig jaar op de grond waar voorheen de woning van haar grootouders had gestaan haar gloednieuwe Hyboma-woning met inpandig schoonheidssalon. “Een zo goed als rimpelloze bouwervaring die mij nog geen seconde heeft gespeten. Sterker nog, ik beleefde dit bouwtraject - in volle coronatijd - als de nakende geboorte van iets moois.”

celine-hyboma

Vertrekken van een wit blad is bij veel bouwverhalen de beste keuze. Dat bleek ook uit het bouwverhaal van Céline uit Oostrozebeke. Nadat de verouderde woning van haar grootouders was afgebroken, kwam het 3000 vierkante meter grote perceel grond in Célines handen. “Ik was plots de gelukkige eigenares van een prachtig stuk grond waarop ik eindelijk al mijn lang gekoesterde nieuwbouwambities kon waarmaken”, zegt Céline. “Omdat ik wel van buitenruimte houd maar niet over groene vingers beschik, besloot ik meteen een deel van de grond te verkopen. Met de overgebleven 1000 vierkante meter mocht de architect volop zijn gang gaan om een mooie, tijdloze vrijstaande woning te ontwerpen.”

Gestart met valse noot

De zoektocht naar een bouwonderneming die Céline bij haar plannen kon helpen bleek echter niet eenvoudig. “Ik had nogal specifieke eisen voor mijn toekomstige woning. Omdat ik echter alleenstaand ben en ik in de ogen van verschillende bouwondernemingen een ‘risicoklant’ was, haakten ze één voor één af. Uiteindelijk wou enkel Hyboma met mij aan tafel zitten en op basis van al mijn ‘desiderata’ een prijs maken. De open dialoog met bouwadviseur Mathieu Lambrecht was daarbij een echt pluspunt. Hij luisterde naar mijn wensen, maar hij hield mij ook met de voeten op de grond. Aanvankelijk had ik namelijk het idee om een moderne ‘blokwoning’ te laten ontwerpen. Mathieu bracht me op betere, mooiere en vooral meer budgetvriendelijke ideeën. De tijdloze woning die architect Bruno Carpentier uiteindelijk voor mij uittekende, overtreft eigenlijk alles wat ik van een woning verwachtte.”

Communicerende vaten

Het bouwverhaal van Céline speelde zich af in de wat bijzondere periode 2020-2021, waarin de lockdowns elkaar opvolgden. “Niet de meest evidente periode om bij de leveranciers materialen te gaan uitkiezen”, zegt Céline. “Toch werd het al bij al een heel genietbare zoektocht, waarbij ik meestal mijn ouders meenam als second opinion. In de showrooms wordt alles meteen veel concreter, je voelt en ziet waar je met je woning naartoe kunt. Natuurlijk moet je er tijdens het kiezen altijd je hoofd bij houden, al merkte ik dat de opgegeven budgetten van Hyboma meestal ruimschoots volstonden om bij elke leverancier een mooie keuze te maken.”


Op de vloer van Célines nieuwe woning ligt een keramische, uiterst onderhoudsvriendelijke Tanum Plomo-tegel met een betonlook. Alle keukenapparatuur is van Zanussi. Door op de ene post netjes binnen het opgegeven budget te blijven, was er op andere posten meer speelruimte. “In de keuken wou ik bijvoorbeeld een spoeleiland waar je ook kunt aanzitten”, zegt Céline. “De meerprijs daarvoor werd mooi gecompenseerd door elders wat minder ver te gaan. De vrijheid om je eigen keuzes te maken vond ik een echte opsteker. Zo liet ik de keuken wel in regie van Hyboma plaatsen, maar het zwart-granieten keukenwerkblad werd door een bevriende buurman-steenkapper gemaakt. Ook daarover deed Hyboma helemaal niet moeilijk, op voorwaarde dat de opvolging van de werken niet in het gedrang zou komen. Timings zijn voor Hyboma heilig. Dat bleek ook toen mijn woning in oktober 2021, vroeger dan gepland kon worden opgeleverd. Ondanks de coronaperikelen wist Hyboma mijn woning dus zonder enige vertraging af te werken. Doorheen het hele traject werd ik door de werfleider op de hoogte gehouden van alle vorderingen. Aangezien ik tijdens de werken tijdelijk bij mijn ma inwoonde die net naast mij woont, kon ik het vlotten van de werken vanop de eerste rij volgen.”

Energiebesparende maatregelen

Dankzij een uitgebreide reeks van energiebesparende maatregelen ligt het E-peil van Célines woning uiterst laag. De woning komt daardoor in aanmerking voor een vermindering van de onroerende voorheffing. Gedurende de eerste vijf jaar hoeft Céline zelfs helemaal geen onroerende voorheffing te betalen. Een detail dat dit bouwverhaal alleen maar mooier maakt.

Vind jouw nieuwbouwwoning