Laat energietransitie duwtje in de rug zijn
Jarenlang zorgenvrij wonen met minimale energiekost
Het zijn uitdagende tijden voor wie op zoek is naar een nieuwe woning. De energieprijzen maken bokkensprongen en de opgelegde energieregels worden elk jaar strenger. Voor wie nu een woning wil kopen liggen twijfel en onzekerheid op de loer. Toch is er geen reden tot wanhoop, luidt het bij de bouwadviseurs van Hyboma. “Wie het slim aanpakt kan zeker nog betaalbaar en comfortabel wonen.”
Bij Hyboma krijgen ze elke dag vragen van verontruste kandidaat-bouwers en -kopers. Ze vragen zich af of het eigenlijk nog wel mogelijk is om tegen deze achtergrond van toenemende onzekerheid en strengere normen een betaalbare woning te vinden. De Hyboma-adviseurs gidsen hen graag langsheen de valkuilen en no go zones op de vastgoedmarkt.
“We merken dat veel kooplustigen tijdens hun klassieke huizenjacht ontmoedigd geraken”, zegt Hyboma-adviseur Kristof Proot. “Hoe aantrekkelijk en financieel haalbaar hun geviseerde woning er aanvankelijk nog uitzag, de berekening van de onderhouds-, verwarmings- en toekomstige verbeteringskosten kan al snel een ferme deuk slaan in dat initiële optimisme. Eén van de gamechangers hierin is de renovatieplicht die op 1 januari van kracht ging. Wie nu een woning met energielabel E of F koopt, moet die binnen de vijf jaar flink onder handen nemen om het label D of beter te halen. Dat is een goede zaak, want een energiezuinige woning is zowel voor het klimaat als voor de portefeuille van de bewoner voordelig. Toch blijkt de kost van de verplichte renovatie voor veel mensen een struikelblok. De totale renovatiekost van een bestaande woning is bovendien vooraf moeilijk exact te berekenen en kan plots veel hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Daarom zetten veel mensen toch maar de veilige stap naar een nieuwbouwwoning. Ze schakelen er in één klap de grootste onzekerheden mee uit.”
Overstap zonder hindernissen
De overstap van je huidige woning naar een nieuwbouwwoning of -appartement garandeert je een fors lagere energiekost. Ook op heel korte termijn kan de verhuis financiële duidelijkheid geven. Dankzij een objectieve waardebepaling van je huidige vastgoed en de precieze berekening van je nieuwbouwbouwkost weet je meteen waar je op budgettair vlak staat. “Een ervaren vastgoedspecialist zorgt er altijd voor dat de rekening klopt”, zegt Kristof.
“Bovendien houden de huidige calculatieprogramma’s rekening met tal van onzekerheden, wat extra gemoedsrust biedt. Wat wij bij Hyboma steeds trachten is een rimpelloze overgang van de oude naar de nieuwe woning. Met onze verkoop- en bouwformule zorgen wij voor een oplossing als je in je nieuwbouw wil gaan wonen, maar eerst nog je huidige woonst moet verkopen. Je hoeft dan geen duur overbruggingskrediet aan te gaan tot je huidige eigendom verkocht is. Je blijft meestal gewoon in je eigendom wonen tot je nieuwe woning of appartement klaar is. Onze mensen bekommeren ons intussen over de verkoop van je huidige eigendom.”
Revolutie in nieuwbouw
Niet alleen particulieren, maar ook de bouwondernemingen moeten sinds 1 januari rekening houden met strengere woonnormen, zoals het verhoogde aandeel hernieuwbare energie. “Als bouwonderneming beschikken we gelukkig over heel wat mogelijkheden om al onze nieuwbouwwoningen ruimschoots aan alle bijkomende eisen te laten voldoen: eigen energieproductie via zonnepanelen bijvoorbeeld.”
Nieuwe E- en S-scores onder de loep
Sinds 1 januari zijn ook de normen verstrengd voor wat betreft het E-peil en het S-peil van iedere nieuw te bouwen woning. Het E-peil is de score binnen de normering voor het EPB (Energie Prestatie en Binnenklimaat). Het S-Peil geeft de isolatiescore weer van de bouwschil van je woning. Hyboma deelt de ambitie van de Vlaamse Regering om elke woning tegen 2050 volledig energieneutraal te krijgen.