Terug naar overzicht

Energiezuinige nieuwbouw verlaagt je energiefactuur

Thermostaat lager zetten, korter douchen, de vaatwasser gebruiken in plaats van met de hand af te wassen … De laatste tijd worden we om de oren geslagen met tips om energie te besparen. Maar de grootste besparing op je factuur? Dat is je woning zélf!

moderne-woning-hyboma-koksijde

Verplichte energie-eisen bij nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen moeten sinds enkele jaren aan verschillende energieprestatienormen voldoen:

  • E-peil: de norm voor de hele energieprestatie van je woning en de vaste installaties ervan. Het wordt berekend op basis van criteria zoals luchtdichtheid, ventilatie, oriëntatie en de verwarmingsinstallatie. Hoe lager het E-peil, hoe zuiniger je woning omspringt met energie.
  • S-peil: de score die je vertelt hoe het met de schil van je woning gesteld is. Hoe minder energie er nodig is en hoe efficiënter de vorm van je woning, hoe lager deze score is.
  • K-peil: globale warmte-isolatiepeil, berekend voor het hele gebouw.

De energieprestatienormen van nieuwbouw zijn doorgaans veel lager dan deze van een gerenoveerde woning. Dat zorgt ervoor dat je met een nieuwbouw dus flink bespaart op je energiefactuur.

Energiezuinig van bij de start

Twijfel je nog tussen bouwen of verbouwen? Je energierekening zou het wel weten … Een nieuwbouwwoning is immers gebouwd met de allernieuwste materialen, en houdt rekening met de meest recente energienormen. Daar ligt het verschil met oudere woningen. Want inderdaad: bij een verbouwing kan je ook zonnepanelen plaatsen en het dak isoleren. Maar wat met de isolatie van de buitenmuren, energiezuinige verwarming of regenwaterrecuperatie? Dat zijn ingrepen die veel makkelijker zijn bij nieuwbouw.

Nieuwbouw, een energiebewuste keuze

Je Hyboma-woning wordt ontworpen met het oog op een laag energieverbruik. In samenspraak met onze energiespecialisten kies je de juiste isolatie, een efficiënt ventilatiesysteem, de correcte hoeveelheid zonnepanelen en hun positie, waterbesparing en warmtepomp.

Goed voor de toekomst van de planeet, en voor je energiefactuur. Want de goedkoopste energie is nog altijd diegene die je niet verbruikt.

Bovendien optimaliseer je ook je comfort in huis. Met een minimale hoeveelheid energie is het ’s winters behaaglijk warm en in de zomer lekker koel. De luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte zijn ideaal en er gaat geen druppel kostbare regen verloren. Kortom: alle energiebesparende systemen zijn perfect op elkaar afgestemd, om jou dat ultieme thuisgevoel te geven.