Terug naar overzicht

Huis renoveren of afbreken en heropbouwen: wat is het interessantste?

Je pand is in slechte staat ... Maar je twijfelt: wat is het interessantste? Het hele gebouw onderwerpen aan een grondige renovatie, of toch de sloophamer bovenhalen? Hyboma zet de belangrijkste criteria voor je beslissing op een rij. En heb je vragen? Dan staan onze Hyboma-specialisten klaar, helemaal vrijblijvend, met het antwoord.

huis-renoveren-afbreken-heropbouwen-hyboma

1. Wat is wettelijk mogelijk?

Veruit de belangrijkste stap in je keuze ‘renoveren of afbreken en heropbouwen’: wat kan en mag er volgens de stedenbouwkundige voorschriften van de gemeente waar je pand ligt? Misschien zijn er bepaalde voorwaarden die je moet respecteren wanneer je renoveert, of mag je beschermde onderdelen van je pand zelfs niet afbreken. Of is je pand slopen toegelaten, maar opnieuw opbouwen op die plek nadien niet meer. Een gewaarschuwd (ver)bouwer ...

2. Wat zijn je woonwensen?

Is je droomwoning vrijstaand, maar staat je pand tussen twee buurhuizen gekneld? Of kan je van je oude fabrieksgebouw niet die landelijke villa met grote tuin maken die je altijd voor ogen had? Dan doe je er veel beter aan om je pand te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop kan je dan een woning kopen - of nog beter: bouwen - die wél helemaal past bij je persoonlijke woonwensen.

3. Wat is de toestand van het pand?

Neen, niet elk pand is geschikt om te renoveren. Een bouwvallig pand met stabiliteits- en vochtproblemen volledig vernieuwen kan een pak duurder uitvallen dan het te slopen en een nieuwbouwwoning in de plaats te zetten. Een architect of aannemer is dus een must als je een grondige renovatie overweegt. Deze specialisten geven advies over de draagstructuur en stabiliteit van je pand.

4. Hoeveel btw wil je betalen?

‘Kies je voor renovatie, dan betaal je 6% btw in plaats van 21%.’ Een argument dat je vaak hoort als het gaat over kiezen tussen renoveren en afbreken. Maar opgelet: dat klopt maar deels. Zo wordt voor renovaties van bestaande woningen die minstens tien jaar in gebruik zijn, een verlaagd btw-tarief van 6% aangerekend, zowel op werkuren als op materialen. Doe-het-zelvers opgelet: op zelf aangekocht bouwmateriaal betaal je altijd 21% btw.

Ook voor nieuwbouw betaal je in heel Vlaanderen onder bepaalde voorwaarden tot en met 31 december 2023 maar 6% bij afbraak en heropbouw. Tot eind 2020 gold deze gunstmaatregel alleen in de 32 centrumsteden. Maar nu kan je dus ook in de rest van het land genieten van dit verlaagde tarief. Zo wil de regering de bouwsector en de kopers een fiscaal duwtje in de rug geven.

5. Welke energiedoelstellingen moet je behalen?

Tegen 2050 moet elke woning in Vlaanderen een A-label of E-peil van maximaal 60 behalen. Ga je renoveren? Bekijk dan of het mogelijk is om aan deze energiecriteria te voldoen na je renovatie, of je toch beter voor nieuwbouw kiest. Dus zeker rekening met de oriëntatie, de indeling, hoe je zult verwarmen, of er ruimte is voor een verluchtingssysteem …

Maak een evenwichtige vergelijking

Heb je voor jezelf bepaald hoe zwaar elk criterium doorweegt? Dan kan je een evenwichtige beslissing maken of renovatie loont bij jouw project.

Vragen over deze criteria? Neem dan zeker contact met ons op. We gaan samen na wat de mogelijkheden zijn voor jouw specifieke situatie.