Terug naar overzicht

Ilke en Darlin bouwen samen met Hyboma de dokterspraktijk van de toekomst

Bouwen op je eigen grond kan op verschillende manieren.

Sommigen geven hun bouwonderneming volledig carte blanche, anderen maken vooraf een strak plan waar de architect en de bouwonderneming zich maximaal aan moeten houden. Voor die laatste aanpak kozen Darlin Valcke en zijn echtgenote, huisartse Ilke Stoffels. Zij lieten Hyboma in het West-Vlaamse Deerlijk het dokterskabinet van de toekomst bouwen.

ilke-darlin-hyboma

Kabinet met appartement

In 2017 kochten huisarts Ilke en haar man Darlin een stuk bouwgrond in een verkaveling in Deerlijk, en lieten ze Hyboma hun nieuwe huisartsenpraktijk De Feniks bouwen. Het uiterst strakke moderne gebouw huisvest drie dokterskabinetten. Op de bovenverdieping bevindt zich een ruim bemeten L-vormig appartement met een 35 vierkante meter groot terras.

Meedenken over aanpak

Omdat Darlin vanuit zijn job als projectleider al flink wat ervaring had in het plannen, 3D-tekenen en organiseren, nam hij graag de regie van dit bouwverhaal in eigen handen. “Na onze eerste denkoefening over wat wij van de nieuwe praktijk verlangden, ben ik mij gaan verdiepen in de materie van de architectuur van huisartsenpraktijken. Ik stootte daarbij op een eindwerk van een student architectuur waaruit ik heel wat bruikbare ideeën kon putten. Zo kon ik mij goed vinden in de idee van zelfzorg: artsen verdienen een rustige plek voor zichzelf, een ruimte waarin ze met plezier willen werken. En zoiets bereik je door rekening te houden met factoren als de juiste bouwvolumes, licht, akoestiek, looplijnen en rustruimtes. Met al die ideeën in het achterhoofd maakte ik een 3D-grondplan dat als leidraad moest dienen voor diegene die ons project zou realiseren. Van de verschillende bouwfirma’s waarmee we daarna rond de tafel zaten, kon Hyboma ons het meest overtuigen.”

Betaalbare keuzes

“Bij Hyboma zit je als klant aan het stuur”, zegt Darlin. “Dat beviel ons heel erg. Je wordt als bouwer niet aan je lot overgelaten. Tijdens het hele bouwverhaal konden we op tips en advies rekenen. De buitenmuren had ik op mijn plannetje bijvoorbeeld in witte crépi getekend. Maar onze projectbegeleider vertelde ons over een prachtige nieuwe gevelsteen. Die hebben we in dunbed laten vermetsen. Resultaat: het uitzicht van een verlijmde gevelsteen.” Vloertegels, keuken, badkamer … alles wat na de ruwbouwfase nog in te vullen was, konden Darlin en Ilke netjes binnen de opgegeven budgetten kiezen. “We hadden meestal zelfs nog budget over”, zegt Darlin. “Het toont dat Hyboma alles heel realistisch bekijkt.”

Afzonderlijke technologie

De praktijk en het bovenliggende appartement zijn volledig van elkaar gescheiden. “We hebben er twee volledig gescheiden wooneenheden van gemaakt”, zegt Darlin. “Er zijn zelfs aparte tellers voor de elektriciteit, aparte zonnepanelen en omvormers. Dat werkt het duidelijkst voor iedereen. Nog voor het gebouw af was, hadden de huurders al getekend. Ze konden daardoor zelfs nog mee beslissen over de indeling en afwerking van hun appartement.” Beneden komen de huisartsen de praktijk via de achterkant binnen. Voor de veiligheid van de patiënten komen ook covid (en andere) besmette patiënten via die afzonderlijke ingang binnen. “We hebben hier samen met de architect en de mensen van Hyboma echt het dokterskabinet van de toekomst gebouwd”, zegt Darlin.

Opvolging vlekkeloos, ook in moeilijke tijden

Darlin en Ilke kochten hun grond in 2018. De eerste steen werd gelegd in het voorjaar 2019 en het gebouw werd opgeleverd midden juli 2020. Nog geen maand later konden de huisartsen er aan de slag en namen de huurders hun intrek in het bovenliggende appartement. “Bouwen in het oog van de covid-storm maakte het er voor Hyboma zeker niet gemakkelijker op”, zegt Darlin. “Door gedwongen werkonderbrekingen bij de leveranciers verliepen sommige werken via een andere volgorde dan gebruikelijk is. De planning kwam echter nooit in het gedrang. Hyboma beschikt over een sterke pool van vakmensen, die er als één team voor gaan en die elkaar niet in de weg zitten. Dat lijkt de evidentie zelf, maar wie ooit bouwde, weet dat daar het schoentje soms wringt. Een bouwverhaal is een ingewikkelde puzzel waarvan de stukjes perfect in elkaar moeten passen. Dat vraagt een strakke regie van de werfleider. Bij hem konden we ook altijd terecht met al onze vragen of suggesties. Het doet deugd om vandaag te kunnen kijken naar een gebouw dat heel sterk lijkt op het 3D-plan dat ik vooraf uittekende en dat op veel punten zelfs nog beter werd. Mocht ik morgen een nieuwe bouwambitie hebben, dan bouw ik direct opnieuw met Hyboma.”

Ook bouwen op eigen grond?

Hyboma begeleidt je tijdens het hele bouwproces. Zonder enige verplichting eens praten over je bouwproject?

Maak een vrijblijvende afspraak