Terug naar overzicht

Investeren in bouwgrond? Check eerst stedenbouw!

Ga je bouwen? Dan geeft de overheid je doorgaans niet zomaar carte blanche. Er zijn regels te volgen: de zogenoemde stedenbouwkundige voorschriften. Wat ze precies bepalen? En waar je ze vindt? Lees verder.

Vind-jouw-bouwgrond-hyboma

Wat zijn stedenbouwkundige voorschriften?

Stedenbouwkundige voorschriften zijn spelregels die vertellen wat jij op je grond mag bouwen en wat niet. Ze verschillen van streek tot streek, van gemeente tot gemeente en van verkaveling tot verkaveling. Wist je dat het zelfs mogelijk is dat je buur­man met een identiek perceel andere voorschriften moet volgen?

Een verwittigd man is er twee waard …

Verliefd geworden op een stukje bouwgrond? Bezint eer ge begint – en check eerst de stedenbouwkundige voorschriften. Misschien ontdek je dat je helemaal niet mág bouwen op die grond. Of dat de voorschriften zo strikt zijn dat je er nooit je droomhuis kunt neer­poten.

Wat bepalen stedenbouwkundige voorschriften?

Met de stedenbouwkundige voorschriften wil de overheid vermijden dat we een kakofonie maken van de beschikbare – schaarse – ruimte. Je kunt je fantasie dus niet helemáál de vrije loop laten. Gewoonlijk moet je rekening houden met beperkingen voor onder meer:

  • de hoogte van je huis
  • de kleur van je gevel
  • de helling van je dak

Stedenbouwkundige voorschriften beslissen meestal ook in jouw plaats over:

  • het aantal bouwlagen
  • de plaatsing van je woning
  • de afstanden tot de perceelgrenzen

Voor je aan een schets begint, haal je maar beter de stedenbouwkundige voor­schriften in huis. Want alleen als je ontwerp de regels respecteert, maak je kans op een bouw­vergunning.

Waar vind je stedenbouwkundige voorschriften?

Om misverstanden te vermijden: stedenbouwkundige voorschriften zijn niet verzameld in een kant-en-klaar document. Je moet ze zelf bij elkaar sprokkelen uit een allegaartje van ruimtelijke plannen en verordeningen. Denk aan Gewestplannen, Bijzondere Plannen van Aanleg (BPA’s) en Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s). Die vind je op de dienst Stedenbouw – ook weleens dienst ‘Ruimtelijke Ordening’ genoemd. Vraag gerust aan je architect dat hij de plannen daar opvraagt.

thuis-die-bij-je-leven-past-hyboma

Een thuis die écht bij jouw leven past. Dat is waar wij voor gaan.

Geef je nieuwe thuis vorm met ons inspiratieboek.

Bouwplannen? In ons inspiratieboek vind je tal van voorbeelden op vlak van indeling en bouwstijl die je kunnen inspireren voor jouw nieuwe thuis.

Home by Hyboma zorgt voor de afwerking op jouw maat.

Een persoonlijke binnen- en buitenafwerking door Home by Hyboma maakt het plaatje af.

VRAAG JOUW GRATIS INSPIRATIEBOEK