Terug naar overzicht

Jean-François en Mieke ruilden woning voor nieuwbouwappartement in Residentie Justine

Je krampachtig blijven vasthouden aan het vertrouwde is niet altijd verstandig. Het bouwverhaal van Jean-Francois en Mieke uit Lauwe was een levensles in hoe je de dingen soms eens anders moet durven bekijken. Nieuwe inzichten leverden hen zowel een mooi financieel voordeel op als een prachtige nieuwbouwwoonst.

Jean-francois-mieke-hyboma

KEUZE VOOR TOEKOMST

“Geen euro heb ik voor dit hele project moeten uithalen”, steekt Jean-Francois (62) van wal wanneer we hem in zijn prachtige nieuwbouwappartement in Lauwe opzoeken. Op de lap grond waar Hyboma in 2018 en 2019 Residentie Justine optrok, een modern geheel van acht ruime appartementen, stond voordien de hoekwoning die Jean-Francois en zijn gezin bewoonden. “We waren eigenlijk helemaal niet van plan om onze gezinswoning na het ‘uitvliegen’ van de kinderen te laten slopen. Sterker nog, we waren al flink gevorderd met ingrijpende renovatiewerken. Maar stilaan groeide toch het besef dat de woning eigenlijk niet meer aangepast was, noch aan onze nieuwe gezinssituatie, noch aan de hedendaagse woonnormen. Een gesprek met Jimte Mylle van Hyboma, die op onze vraag graag even bij ons langskwam, veegde onze laatste twijfels van tafel. “Hij was al bij die eerste ontmoeting vergezeld van een architect die ter plaatse in een paar pennentrekken de contouren schetste van wat later Residentie Justine zou worden. Ik kon mijn smaak, mijn wensen op het vlak van ontwerp, bouwstijl en ruimtegebruik helemaal zelf naar het project vertalen.”

KOPEN ZONDER BETALEN

“We bespraken natuurlijk ook de mogelijkheden om dit project te bekostigen. Ik had voor Hyboma twee uitdrukkelijke wensen: ik wilde zelf niets te hoeven financieren en ik wou één van de appartementen voor mezelf en mijn echtgenote houden. Het perceel van 800m² bood ruimte voor acht appartementen, verdeeld over drie bouwlagen. Samen met Hyboma kozen we voor de formule van een ‘ruil onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een bouwvergunning’. Dat hield in dat ik als eigenaar de grond van mijn voormalige woning gewoon kon inruilen voor één van de nieuwbouwappartementen. Ik hoefde zelf geen euro uit te halen. Hyboma verzorgde de prefinanciering zodat ik nergens iets moest voorschieten of vooruitbetalen.”

PERSOONLIJK BETROKKEN

Bouwen kan een puur commerciële insteek hebben, wanneer je betrokken bent bij de bouw van je eigen nieuwe woning, komt daar een extra dimensie bij. “Ook al lieten we Hyboma alles uitvoeren, wij wilden graag nog een vinger in de pap hebben”, zegt Jean-François. “Ik was dagelijks aanwezig op de werf, al van bij het betongieten. Hyboma had daar geen probleem mee, sterker nog, ik had zelf de werfsleutel. Ik heb het hele bouwverhaal gedocumenteerd met foto’s en die blijven een mooie herinnering.”