"Deze nieuwbouw is ons appeltje voor de dorst"
Op het bouwen van een woning staat geen leeftijd.
Dat blijkt uit het bouwverhaal van Marcel en Gonda uit Sint-Amandsberg. Hun nieuwe Hyboma-woning verhuren ze sinds enkele maanden. “Deze nieuwbouw zien we als een veilig ‘appeltje voor de dorst’ in economisch onzekere tijden”, vertelt het koppel.
Al een tijdje geleden overschreden Marcel en Gonda uit Sint-Amandsberg de kaap van de tachtig. Van kalmer aan doen of van verveling is er bij het apothekersechtpaar op rust echter hoegenaamd nog geen sprake. In de karaktervolle interbellum-woning waarin Marcel opgroeide, wijden ze hun vrije tijd voornamelijk aan hun voorliefde voor exotische dieren. Alles in en om hun huis staat in het teken van actief genieten van de mooie dingen des levens. Toch blijft het koppel tegelijk ook heel zakelijk en nuchter, vooral als het gaat over het beheer van hun vastgoedportefeuille.
“Al lang geleden kwamen wij tot het besef dat je met vastgoed eigenlijk nooit verkeerd zit”
Het spreekwoordelijke ‘appeltje voor de dorst’ bestaat voor Marcel en Gonda vooral uit onroerend goed. “Wij waren er al vroeg van overtuigd dat je met vastgoed eigenlijk nooit verkeerd zit”, zegt Marcel. “Daarom kochten we doorheen de jaren, telkens wanneer de kans zich voordeed, lapjes grond in de nabije omgeving. Vorig jaar vonden we het stilaan tijd geworden om die nogal versnipperde vastgoedportefeuille eens grondig te herschikken. Op het 650 m² grote stuk bouwgrond aan de achterzijde van onze woning, besloten we een vrijstaande nieuwbouwwoning te laten bouwen met het oog op verhuur. Wij namen daarom contact met Hyboma, die voor het ontwerp architect Nikita Sonneville inschakelde. Hij is toevallig een goede kennis en ex-studiegenoot van onze zoon Filip, die na enkele jaren als architect actief te zijn geweest, nu ambtenaar is.”
“Afwijkende eisen bleken voor Hyboma allerminst een probleem”
De keuze voor Hyboma was voor Marcel en Gonda de meest logische. “Onze zoon ontwierp in een vorig leven als zelfstandig architect enkele woningen in opdracht van Hyboma. Mede daardoor wisten wij dat de bouwonderneming zowel bij leken als bij insiders een uiterst solide reputatie geniet. En ook bij dit project heeft de bouwonderneming die reputatie volledig waar gemaakt."
"Wij hadden nochtans heel wat specifieke, ‘niet-standaard’-eisen. Bouwen met het oog op verhuur vereist immers een andere aanpak dan wanneer je voor jezelf bouwt. Zo wil je als eigenaar liefst zo min mogelijk te maken krijgen met schade of slijtage. Daarom vroegen we de architect om het gebruik van breekbare mechanische onderdelen in de woning te beperken. Hoewel dat bij de huidige nieuwbouwwoningen zowat standaard geworden is, kozen we hier bijvoorbeeld bewust niet voor een automatische garagepoort, warmtepomp of zonnepanelen. Onder meer dankzij het gebruik van driedubbel glas haalt de woning toch met gemak de vooropgestelde energieprestatienorm.”
“Zowel de architect als de werfleider-coördinator en alle aannemers werkten met elkaar samen als één perfect geoliede machine”
“In de uitvoering van de werken, maar zeker ook in het respecteren van timings en afspraken toonden alle door Hyboma ingeschakelde partijen zich op hun professioneelst”, getuigt Marcel. “Dit bouwverhaal was niet ons eerste, maar wel ons eerste met Hyboma, en nooit eerder beleefden we een zo rimpelloos bouwverhaal.”
“Ook al bouw je een woning ‘voor derden’, het geeft altijd voldoening om bij de bouw van een woning verder te gaan dan het puur functionele”
In deze woonzone in het verstedelijkte Sint-Amandsberg lagen de bouwvoorschriften al grotendeels vast. Toch wist de architect met deze woning een karaktervol hedendaags statement te maken. “Hyboma liet ons ook heel veel vrijheid”, vertelt Gonda. “We kregen een volledig vrijblijvende lijst met leveranciers uit de regio bij wie we - binnen een realistisch budget - onze keuze konden maken. Zo gingen we zelf de vloeren, sanitair en keuken kiezen. Want ook al bouw je een woning ‘voor derden’, het geeft toch altijd voldoening om bij de afwerking verder te kunnen gaan dan het puur functionele. En ook daar vonden we in Hyboma de perfecte bondgenoot.” De woning viel duidelijk meteen in de smaak bij kandidaat-huurders. Nog geen twee maanden na de voorlopige oplevering trokken drie vrienden, een leraar, een software-ingenieur en een beveiligingsagent, in de woning. Missie geslaagd dus!
Een appeltje voor de dorst? Investeer in vastgoed!