Terug naar overzicht

Meeneembaarheid registratierechten laatste jaar ingegaan

Hou rekening met de hervorming van het Vlaams verkooprecht

Wie zijn huis vandaag verkoopt en een andere woning koopt, kan de registratierechten voor de eerste woning gedeeltelijk aftrekken van die van de tweede. Dat systeem van ‘meeneembaarheid’ wordt eind dit jaar definitief afgeschaft. Nog tot eind 2023 heb je als koper de keuze tussen een nieuw verlaagd tarief of de voordelige meeneembaarheid.

Meeneembaarheid registratierechten enkel dit jaar nog mogelijk - Hyboma

Door de stijging van de woningprijzen in Vlaanderen wordt het voor veel mensen moeilijk om een eerste eigendom te kopen. De Vlaamse regering wou daar iets aan doen door de registratiebelasting op een enige eigen woning te verlagen. Daar tegenover staat dat de registratiebelasting bij de aankoop van een tweede eigendom stijgt en de meeneembaarheid verdwijnt. Die ingrijpende hervorming van de tarieven voor het Vlaams verkooprecht ging in op 1 januari 2022, al is er voor dit jaar nog een overgangsregeling van kracht.

Verhoging én verlaging registratierechten

Wie tot voor kort een onroerend goed aankocht in Vlaanderen en daarbij niet in aanmerking kwam voor een gunsttarief, betaalde 10% registratierechten op de aankoopprijs. Met ingang van 1 januari 2022 werd dat algemeen tarief verhoogd naar 12%. Dat hogere tarief van 12% is onder meer van toepassing bij aankoop van een tweede verblijf, een investeringspand en ander vastgoed dan woningen (handelspand, kantoorgebouw, loods, bouwgrond…). Wie nu echter een enige en eigen gezinswoning aankoopt, geniet een verlaagd tarief. Tot 1 januari 2022 betaalde je daarvoor 6% registratierechten. Dat is gedaald naar 3% of zelfs 1% voor wie de aangekochte woning ingrijpend energetisch renoveert.

Overgangsregeling meeneembaarheid

De hervormingen betekenen dus minder goed nieuws voor mensen die voor de tweede keer een huis kopen. Vroeger mochten zij een deel van de registratierechten van hun eerste aankoop terugvragen. Om de verlaging van de basistarieven voor de aankoop van de gezinswoning te kunnen financieren werd die ‘meeneembaarheid’ afgeschaft. In dit laatste overgangsjaar heb je nog de keuze tussen twee mogelijkheden. De eerste is het oude 6%- of 5%-tarief, eventueel met de oude rechtenvermindering (€5.600 of €4.800) én de meeneembaarheid. De tweede is het nieuwe 3%- of 1%-tarief, eventueel met de nieuwe rechtenvermindering (€2.800 of €960), zonder de meeneembaarheid.

Vermijdbare kosten

Koop je een woning, dan nemen de registratierechten nog altijd een grote hap uit je budget. Als je daar bovenop eerst nog je huidige woonst moet verkopen, dan loert er vaak nog een hele waslijst van extra kosten om de hoek: huur van een tijdelijke woning, overbruggingskrediet tot je huidige eigendom verkocht is...

Om die kostenberg voor zijn klanten alvast wat lager te maken, bedacht Hyboma een heel efficiënt vangnet in de vorm van een ‘verkoop- en bouwformule’. De verkoop- en bouwformule is een voordeliger alternatief voor het overbruggingskrediet. Via de verkoop- en bouwformule reserveer je een bestaande woning, bouwgrond of gepland nieuwbouwproject voor een periode van zes maanden. Tijdens die periode betaal je niets. Je blijft gewoon in je eigendom wonen tot je nieuwe woning of appartement klaar is. Op die manier betaal je geen dubbele huurkosten en je hoeft slechts één keer te verhuizen. De Hyboma-mensen bekommeren zich ondertussen over de verkoop van je huidige eigendom. En voorlopig nog mét de interessante meeneembaarheid van de registratierechten!

Informeer je en bespaar

Voor wie een woning op het oog heeft, is goed uitkijken en rekenen de boodschap. Soms zal de nieuwe tariefstructuur interessanter uitvallen, soms is de oude met de meeneembaarheid voordeliger. Er zijn immers tal van factoren die meespelen bij de berekening van wat je als koper finaal moet betalen: beperkingen binnen de meeneembaarheid, voorwaarden verbonden aan gunsttarieven, de rechtenvermindering… Voorzichtigheid is daarom altijd geboden. Voor een uitgebreide toelichting bij alle voorwaarden, beperkingen, modaliteiten, staan de Hyboma-specialisten graag ter beschikking.


Als koper weten welke optie fiscaal het voordeligst is? Wij adviseren je graag! Neem gerust contact op.