Terug naar overzicht

Nieuwe woonst als tweede adem

Hun ruime vrijstaande woning in Veurne inruilen voor een nieuwbouwappartement in Ieper was voor jonge zeventigers Luc Vandersteene en Martine D’Haene geen eenvoudige beslissing. Toch is de balans één jaar na de verhuis over de hele lijn positief. “We zouden iedereen die in onze situatie terechtkomt deze stap aanraden”, zegt Luc. “We gaven onze levenskwaliteit een nieuwe start.”

Ieper luc martine hyboma 1 kopie

Het was niet zozeer het ‘lege nest’-gevoel of de vlucht voor een energetisch slecht scorende woning die Luc en Martine in 2021 deed beslissen om uit te kijken naar een nieuwe woning. “In ons geval waren het jammer genoeg gezondheidsperikelen die ons dwongen om het wat rustiger aan te doen en wat kleiner te gaan wonen”, vertelt Luc. “Het onderhoud van ons huis en onze tuin in Veurne werd gewoon lichamelijk te zwaar. De gedachte om halsoverkop onze woning met al haar herinneringen vaarwel te zeggen schrikte ons eerst wel af. Ook in een financiële gok hadden we allebei geen zin.

Toch rijpte - heel traag - het idee om een bladzijde om te slaan. Toen we in de regionale krant een advertentie zagen van een nieuw Hyboma-project in Ieper, werd onze nieuwsgierigheid gewekt. Het voorgestelde nieuwbouwproject bestond uit tien mooie, ruime appartementen in de rand van Martines geboortestad Ieper. Het project beantwoordde helemaal aan onze wens om niet in een ‘blokkentoren’ te gaan wonen, maar in een kleinschalig woonproject vol charme en uitstraling en met uitzicht op het groen. Ook de vermelde verkoop- en bouwformule die het financiële risico beperkt en een vlotte overstap naar de nieuwe woning mogelijk maakt, wekte onze interesse.

We namen contact op met Hyboma-adviseur Janne Van Canneyt die ons alles haarfijn uitlegde en ons vanaf dat eerste telefoontje tot lang na de oplevering begeleidde. Persoonlijk hebben wij het niet zo begrepen op vlotte verkopers of mensen die je de hemel op aarde beloven. Laat dat nu net een eigenschap zijn waarop we geen enkele van de Hyboma-mensen konden betrappen. Het contact met zowel Janne als met de makelaar die de verkoop van onze woning regelde was altijd heel to-the-point, maar tegelijk ook open, eerlijk en begripvol. Hetzelfde kunnen we zeggen over onze werfleider en de uitvoerders. Tijdens de werken kwamen we af en toe eens kijken naar de vorderingen. Dat stelde ons niet alleen gerust, het was ook een heel fascinerend proces om te volgen.”

Strak en opgeruimd interieur

Voor de inrichting van hun nieuwe appartement hadden Luc en Martine volledig vrij spel. “We gingen altijd samen naar de verschillende leveranciers om onze keuzes te maken, van vloer tot keuken, badkamer en binnendeuren”, zegt Luc. “De voorziene budgetten lieten ons toe om overal keuzes te maken die volledig naar onze zin waren. Maar afwijken van het oorspronkelijke plan bleek voor Hyboma ook nooit een probleem. De inloopdouche en de vloertegel van het formaat 60X60 waren bijvoorbeeld eerst niet voorzien. Op onze eenvoudige vraag werd dat vlot aangepast.”

“Het interieur is eigenlijk volledig de uiting geworden van deze nieuwe fase in ons leven”, vindt Martine. “We hebben weinig spullen uit onze oude woning mee verhuisd. De stijl in onze oude woning was eerder klassiek-landelijk, hier kozen we voor een strakke, moderne black & white-look. We voelen ons perfect binnen de klare lijnen en het opgeruimde gevoel dat ons nieuwe interieur biedt.”

Snelle verhuis

De verhuis van Veurne naar Ieper ging bijzonder vlot. “De definitieve aankoopakte werd eind maart 2022 getekend”, zegt Luc. “In mei konden we ons nieuwe appartement al betrekken. Dat het zo snel ging, heeft alles te maken met de ‘opschortende voorwaarde van de verkoop van de eigen woning’. De werken konden al starten zodra er een akkoord was over de verkoop van de vroegere woning. Hyboma droeg intussen het volle risico. Dat bespoedigde de hele procedure aanzienlijk.

Natuurlijk was ook de perfecte coördinatie van alle werken een noodzaak voor het behalen van alle termijnen. Daarin toonde onze werfopvolger zich als een getalenteerde planner en een ‘streng-maar-rechtvaardige’ supervisor die de verschillende partijen strak in het gelid hield. Hoewel alles met veel vakkennis werd afgewerkt, werd geen enkele van de beloofde termijnen overschreden.”

Verkoop- en bouwformule

Ook de verkoop van de vorige woning van Luc en Martine ging sneller dan verwacht. Nog geen week nadat Hyboma de woning te koop had aangeboden, meldde zich een koper. Met de opbrengst werd hun nieuwe appartement gefinancierd. Dankzij de verkoop- en bouwformule ging ook de rest van de overstap heel vlot: aktes werden op elkaar afgestemd, er was geen nood aan extra ‘overbruggingsbudget’ en Luc en Martine konden rechtstreeks van hun oude woning naar het nieuwe appartement verhuizen.

“Intussen zijn we uiterst tevreden dat we na lang aarzelen toch de knoop hebben doorgehakt”, zegt Luc. “Het appartement beantwoordt helemaal aan onze wens om op een plek te wonen met minder onderhoud en met behoud van onze levenskwaliteit. Dat er nog voldoende financiële ruimte overbleef om hier nog lang van het leven te blijven genieten en nog een mooi extraatje na te laten voor onze dochter is zeker een opsteker.”

Het nieuwbouwproject beantwoordde aan de regel ‘sloop en heropbouw’, waardoor Luc en Martine ook aan het voordelige 6% btw-tarief onderhevig waren.

In haar actieve loopbaan was Martine verpleegster, Luc werkte heel zijn 40-jarige carrière als buschauffeur bij De Lijn.