Terug naar overzicht

Voorlopige oplevering? Wat is dat en hoe werkt het?

Het is zover: je nieuwe stekje is klaar.

Je staat te popelen om eindelijk die sleutel in handen te krijgen. Maar natuurlijk wil je eerst weten of alle werken correct zijn uit­gevoerd. Dat check je tijdens de voorlopige oplevering.

voorlopige-oplevering-hyboma

Werken controleren

Als je woning is afgewerkt, nodigt de bouwpromotor je uit voor een voorlopige op­levering. Samen met de aannemer en de architect doe je een rondgang in je pand en neem je alles grondig onder de loep. Jouw taak: checken of de werken gebeurd zijn volgens plan en lasten­boek.

Is een voorlopige oplevering verplicht?

Ja, als de Wet Breyne geldt - die biedt extra garanties voor jouw nieuwbouwwoning. Zo is de bouwpromotor onder meer verplicht om een voorlopige en definitieve oplevering te organiseren. Ook als de Wet Breyne niet van toepassing is, wordt bij nieuwbouw vaak een tweefasige oplevering voorzien in het contract.

Aanvaarden of weigeren

Spot je zichtbare gebreken? Dan worden ze tijdens de voorlopige oplevering opgelijst in een verslag. Dat wordt dan overhandigd aan de aannemer.

Het is belangrijk dat je tijdens de voorlopige oplevering élk mankement vermeldt. Want wat je nu niet aankaart, kun je later nooit meer verhalen op de aannemer. Na de rondgang heb je drie mogelijkheden:

  • Je aanvaardt de oplevering omdat er geen enkel zichtbaar gebrek is.
  • Je aanvaardt de oplevering op voorwaarde dat de aannemer alle puntjes in orde brengt.
  • Je weigert de oplevering omdat er te veel zware fouten zijn en eist dat de mankementen eerst worden aangepakt. Daarna nodigt de bouwpromotor je opnieuw uit voor een voorlopige oplevering.

Sleutels én risico’s voor jou

De voorlopige oplevering houdt meer in dan alleen een controleronde.

  • Je krijgt de sleutels van je nieuwe woonst.
  • De woning wordt nu officieel aan jou ter beschikking gesteld. Dat betekent dat jij ook alle bijbehorende risico’s op jou neemt.
  • De voorlopige oplevering luidt het einde van de uitvoeringstermijn in. Check of die niet langer duurde dan overeengekomen. Want als die termijn is overschreden, heb je misschien recht op een vergoeding.

Wanneer volgt de definitieve oplevering?

Je aannemer krijgt minstens één jaar om de gebreken weg te werken. Daarna nodigt hij je uit voor een definitieve oplevering. Opnieuw doe je een toer door je woning. Zijn de mankementen weg? Doken er nieuwe problemen op? Als jij akkoord gaat, is je woning definitief opgeleverd. Vanaf dan gaat de tienjarige aan­sprakelijk­heid voor je aannemer en architect in (die kan ook al starten bij de voorlopige oplevering als dat contractueel zo is vastgelegd).

thuis-die-bij-je-leven-past-hyboma

Een thuis die écht bij jouw leven past. Dat is waar wij voor gaan.

Geef je nieuwe thuis vorm met ons inspiratieboek.

Bouwplannen? In ons inspiratieboek vind je tal van voorbeelden op vlak van indeling en bouwstijl die je kunnen inspireren voor jouw nieuwe thuis.

Home by Hyboma zorgt voor de afwerking op jouw maat.

Een persoonlijke binnen- en buitenafwerking door Home by Hyboma maakt het plaatje af.

VRAAG JOUW GRATIS INSPIRATIEBOEK