Waarop moet je letten als je bouwgrond koopt?
De afgelopen 25 jaar is de gemiddelde oppervlakte van een bouwgrond fel gekrompen. Toch zijn er voor wie dat wil nog steeds heel wat mogelijkheden om een mooi bouwperceel te bemachtigen. Maar wat maakt een te koop aangeboden perceel nu te nemen of te laten? Hierbij alvast enkele adviezen van bouwonderneming Hyboma.
Ga voor ruimte
Laat ons maar meteen een open deur intrappen: om echt comfortabel te wonen heb je een minimale grondoppervlakte nodig. Voor een kavel voor alleenbouw mag je rekenen op een minimale oppervlakte van 400 tot 500 vierkante meter. Voor een perceel voor halfopen bebouwing is dat 240 tot 300 vierkante meter. Voor een gesloten bebouwing volstaat tussen de 180 en 220 vierkante meter.
Oriëntatie: zonlicht benutten
De oriëntatie is een vaak vergeten criterium bij de keuze van een bouwgrond. Sta er vooraf even bij stil wanneer je de zon wilt en wanneer juist niet. Kies niet zozeer voor de maximale lichtinval, maar denk goed na waar je gedurende de dag licht wilt.
Helling
Een hellend perceel hoeft geen problematisch bouwverhaal op te leveren, integendeel. Een goede architect maakt er vaak iets mooiers van dan bij een vlak stuk grond.
Perceelbreedte
Hyboma adviseert voor een traditionele alleenbouw een perceelbreedte van tenminste zestien meter. Voor halfopen bebouwing is een tiental meter een gezond minimum.
Tuindiepte
In de meeste gemeenten geldt de bepaling dat de bouwvrije voortuinstrook minimaal vijf meter diep moet zijn. Voor de achtertuin wordt een diepte van acht meter aangehouden. Hyboma probeert voor de achtertuin altijd minstens een ‘leefbare’ tien meter te voorzien.
Grondkwaliteit
Ga zeker na of er al ooit een grondsondering van de bouwgrond is gebeurd. Indien niet, dan neem je een risico. Check dus of de bouwonderneming waarmee je wil bouwen zo’n sondering standaard uitvoert.
Hoe mag ik bouwen?
Vraag inzage in de bouwvoorschriften op de dienst Stedenbouw & Ruimtelijke ordening van je gemeente of check de voorschriften op Omgevingsloket Vlaanderen. Ruimtelijke uitvoeringsplannen, gemeentelijke voorschriften op oude verkavelingen, erfdienstbaarheden en andere beperkingen kunnen je bouwwensen soms in de weg staan.
We hebben zelf heel wat bouwgronden in portefeuille, maar we bouwen ook op jouw eigen grond.
Ontdek alle mogelijkheden voor jouw nieuwe thuis in ons gratis inspiratieboek.
Je bouwplannen vlot realiseren? Hyboma helpt je op weg.
Aan het begin van een bouwtraject sta je voor heel wat keuzes. Om het je makkelijker te maken, tonen we je graag enkele voorbeelden van hoe wij voorgaande projecten aanpakten. Van plannen en indeling tot bouwstijl en afwerking.
Vraag nu ons inspiratieboek aan en ontvang eerstdaags de leukste woonideeën in je bus.