Terug naar overzicht

Welke kosten komen kijken bij de bouw van een huis?

Bij de bouw van een woning komen verschillende kosten kijken.

Hieronder geven we je een duidelijk overzicht van alle extra kosten en begin jij helemaal geïnformeerd aan de bouw van jouw droomwoning!

kosten-bouw-huis-hyboma

1. Bouwkosten

De gemaakte kosten hangen hier sterk af van je budget en de keuzes die je maakt. Ga je voor duurdere materialen dan zullen de bouwkosten ook hoger oplopen. Hou hier dus zeker jouw beschikbare budget in de gaten.

2. Btw-tarief bouw

In het algemeen zal het btw-tarief van 21 procent van toepassing zijn. Wanneer bepaalde werken uitgevoerd en gefactureerd worden aan provincies en gemeentes betaal je een btw-tarief van 12 procent.

3. Kosten lening

De kosten van je lening hangen af van de kostprijs van je huis, het eigen kapitaal dat je inbrengt, de rentevoet en de looptijd. Vergeet daarnaast ook de afbetalingstermijn en de dossierkosten niet.

4. Schuldsaldoverzekering

Deze verzekering is optioneel, maar beschermt je bij een sterfgeval. Je sluit deze verzekering af wanneer je een lenig aangaat. Let wel op: ga voor een dekkingspercentage van 100 procent.

5. Registratiekosten

Deze kosten gaan uit van de staat. Algemeen kan je stellen dat je in Vlaanderen 12 procent registratierechten betaalt.

6. Aktekosten

Voor de akte, die de notaris uitwerkt, betaal je kosten. De notaris kan zelf het bedrag bepalen. Je kan hier rekenen op een richtprijs van ca. 850 euro. Wanneer je een lening hebt, betaal je hier ook nog eens aktekosten op.

7. Ereloon notaris

Naast de akte betaal je de notaris ook voor het verrichte werk. Hiervoor geldt een vast tarief, ook wel het degressief schijventarief genoemd. Hoe meer jouw woning kost, hoe lager het percentage dat je betaalt.

8. Nutsvoorzieningen

Voor aansluiting op het elektriciteitsnet, eventueel een gasnet en op de riolering, moet je rekenen met een bedrag van zo'n 3000 euro in totaal.