Terug naar overzicht

Wie erft de woning in een nieuw samengesteld gezin?

Je vormt een nieuw samengesteld gezin. Samen een huis kopen is de volgende stap. Maar hoe zit dat later met de erfenis? Gaat de woning dan naar de nieuwe partner of naar de kinderen uit vorige relaties? Dat hangt af van je burgerlijke stand. Wij schetsen de drie opties.

erfenis-woning-nieuw-samengesteld-gezin-hyboma

Optie 1: je bent getrouwd

Trad je in het huwelijksbootje? Dan is de regel duidelijk. Als jij overlijdt, krijgt je partner het vruchtgebruik van je volledige nalatenschap – dus ook van je huis of appartement. Hij mag er levenslang wonen of het pand verhuren. Pas als ook je echtgenoot sterft, gaat de volle eigendom naar de kinderen.

Optie 2: je woont wettelijk samen

Als je wettelijk samenwoont, geldt standaard dezelfde regel als bij een huwelijk. Eerst het vruchtgebruik voor je partner, daarna de eigendom voor de kinderen. Anders dan bij een huwelijk? Je mag in een testament je eigen regeling treffen. Bijvoorbeeld: je laat je partner nog vijf jaar in je pand wonen en schenkt het daarna al aan de kinderen of andere familieleden.

Optie 3: je woont feitelijk samen

jullie samenwonen nergens geofficialiseerd? Dan zijn jullie wettelijk nergens aan ge­bonden. Jouw nalatenschap gaat logischerwijs rechtstreeks naar je erfgenamen: dat zijn je eigen kinderen of andere familieleden. Je partner erft niets. Tenzij je het anders vastlegt in je testament.

Trek naar de notaris

Wil je als nieuw samengesteld gezin een huis kopen? Dan doe je er dus goed aan om eerst eens bij de notaris langs te gaan. Bespreek wat je wilt, wat er kan. Zo vermijd je onaangename verrassingen achteraf.

Misschien bezit je momenteel al een woning. Of hebben jij en je partner élk een eigendom. Hoe pak je de overstap naar een nieuwbouw dan praktisch en financieel het best aan? Kies voor onze verkoop- en bouwformule. Pas als de verkoop van jullie pand(en) rond is, betaal je je nieuwe stekje.