Terug naar overzicht

Hoe zit de lening voor mijn woning in elkaar?

Lenen kosten geld.

Maar van welke factoren hangt de kostprijs af en welke extra kosten komen er bovenop je lening? Een oplijsting van de voornaamste kosten vind je hieronder.

kost-lening-woning-hyboma

Zoveel kost de lening voor mijn woning:

1. Kostprijs huis

De kostprijs van je huis bepaalt de kostprijs van je lening. Hou dus je beschikbare budget goed in de gaten en speel de banken tegen elkaar uit wanneer je op zoek gaat naar een lening.

2. Eigen kapitaal

De regel luidt als volgt: je moet 20 procent van de aankoopprijs aan de bank kunnen betalen. De bank leent je dan graag de overige 80 procent. Er zijn banken die meer dan 80 procent lenen, dus vergelijk de financiële instellingen met elkaar.

3. Rentevoet

De bank leent je geld, maar op het geleende bedrag betaal je rente. Je kan kiezen tussen een vaste of variabele rentevoet. Ga langs bij verschillende banken vooraleer je een lening afsluit en vergelijk ze met elkaar.

4. Afbetalingstermijn

In samenspraak met de bank bespreek je in welke tijdspanne (10 tot 25 jaar) je het bedrag zal terugbetalen. Let op dat de looptijd realistisch is in verhouding tot je inkomen. Betaal bij voorkeur niet meer af dan één derde van je inkomen.

5. Dossierkosten

Deze kosten betaal je aan de bank voor het uitwerken van jouw dossier. Deze kosten variëren dus van bank tot bank. De dossierkosten zijn wettelijk beperkt tot 500 euro.

6. Registratierechten

Wanneer je jouw akte registreert, heft de staat hier registratierechten op. In Vlaanderen geldt een tarief van 12 procent. Bij de eerste aankoop is in sommige gevallen maar 3% registratierechten van toepassing.

7. Aktekosten

Bij de aankoop van een huis stelt de notaris een akte op. De notaris bepaalt dit bedrag zelf. Je kan hier rekenen op een bedrag dat schommelt rond de 850 euro. Op een lening betaal je ook aktekosten.

8. Ereloon notaris

De notaris heeft recht op een algemene vergoeding voor zijn bewezen diensten. Hier zijn vaste tarieven van kracht. Je betaalt een percentage op je aankoopbedrag. Hoe duurder je woning, hoe lager het percentage.