Terug naar overzicht

Nieuwbouw? Vraag op tijd je nutsvoorzieningen aan!

Geen nieuwbouwwoning zonder nutsvoorzieningen. Wat je allemaal moet aanvragen? Bij wie? En … wat dat kost? Een overzicht.

nieuwbouw-nutsvoorzieningen-aanvragen-hyboma

Nutsvoorziening 1: gas en elektriciteit

Eén minuut zonder gas of elektriciteit? Dat lukt niet meer. Hoe moet je douchen zonder warm water, je vaatwasser laten draaien, je smartphone opladen? Dat kan alleen als je woning is aangesloten op het gas- en elektriciteitsnet. Dien daarvoor een aanvraag in bij je net­beheerder. Wie de jouwe is, ontdek je op de website van VREG. Kiezen kan dus niet. Je aangewezen netbeheerder sluit je woning aan op het net en installeert een meter. Als je dat wilt, regelt hij een werfkast zodat je tijdens de bouwwerken elektriciteit voor­handen hebt.

Je kunt deze nutsvoorziening pas aanvragen als je éérst een contract hebt afgesloten met je leverancier voor gas en elektriciteit. Die mag je wél zelf aanduiden. Wil je er de voor­deligste uitpikken? Vergelijk dan vooraf de tarieven. Gas bij de ene en elektriciteit bij de andere leverancier aankopen mag trouwens ook.

Samengevat:

  1. Kies eerst je energieleverancier.
  2. Neem dan pas contact op met je netbeheerder.

Nutsvoorziening 2: water

Een bad nemen, het toilet doorspoelen, spaghetti koken: water, graag! Daar­voor moet je bij je waterbedrijf aankloppen. Welk dat is, hangt af van je regio. Maak kennis met jouw nutsmaatschappij en dien je aanvraag in. Het waterbedrijf zorgt voor een aftakking op het waternet en installeert de meter. Het keurt tegelijk ook je binneninstallatie en je ge­scheiden afvoer voor afval- en regenwater.


Nutsvoorziening 3: riolering

Gebruikt water ben je liever kwijt dan rijk. Gelukkig is er dan het riool! En vooral: de riool­beheerder. Soms is dat de gemeente, soms een externe partner die zij aanstelt. Ook daarbij heb je niet te kiezen: dien een aanvraag in bij de verantwoordelijke van jouw regio. De rioolbeheerder sluit je woning aan op de riolering zodat jouw afvalwater vlotjes wegstroomt.

Wat kosten die nutsvoorzieningen nu?

Hoeveel geld je neertelt voor de aansluiting van je nutsvoorzieningen? Dat is moeilijk te zeggen. Want de prijzen zijn afhankelijk van de beheerder en van je type aan­sluiting. Alles samen mag je toch wel rekenen op zo’n 3000 euro. Dat bedrag zit niet in­begrepen in je bouwproject.

Vrees je dat je bij een duurdere beheerder terechtkomt, gezien je deze niet zelf kan kiezen? Wees gerust, groot zullen de verschillen niet zijn. Want de voor­naamste nuts­bedrijven zijn lid van de Vlaamse Raad van Netwerkbeheerders, kort­weg VRN. Zij houden zich aan uniforme afspraken.