Droom je van een eigen stekje? Maar wordt het moeilijk omdat je als alleenstaande alles uit eigen zak moet betalen? Met onze tips lukt het je misschien wel.
Een huis kopen kost massa’s geld. En het wordt er niet beter op: al sinds de jaren zeventig blijven woningprijzen stijgen. Ben je met twee? Dan kun je de kosten delen. Maar een huis kopen als alleenstaande is een ander paar mouwen.
Dat blijkt ook uit de statistieken. Van alle koppels heeft 80 procent een eigen stekje, van de singles maar 50 procent. Koppels kopen hun eerste huis gemiddeld op hun 34ste, terwijl alleenstaanden dat pas op hun 38ste doen – en vaker nog op hun 40ste.
Maar … moeilijk gaat ook. Toch?
Wil je een huis kopen als alleenstaande? Breng dan eerst even je financiën in kaart. Hoeveel geld zit er in je spaarpot om te investeren in een woning? En hoeveel mag je lenen bij de bank? Tip: bezoek verschillende banken en speel hun voorstellen tegen elkaar uit. Ja, dat kost tijd en moeite – maar je zult ervan versteld staan hoe hard je rentevoet op het einde van de rit daalt.
Gaat de bank akkoord met een lening? Waak er dan over dat je maandelijkse afbetaling haalbaar is. Het algemene advies: maximaal een derde van je loon. Zo hou je twee derde over voor (on)verwachte kosten, en met wat geluk ook nog voor je spaarpot.
Banken staan niet altijd te springen om een hypothecair krediet te geven. Al helemaal niet als je de afbetaling wil spreiden over dertig jaar. Hapt de bank niet toe? Haal dan je troef uit de kast: een waarborg! Dat is iemand die financieel garant staat voor jou – zoals een vriend of familielid. Kun jij de lening niet meer terugbetalen? Dan is de bank zeker dat iemand anders dat doet.
Wil je een huis kopen als alleenstaande? Maar krijg je geen centen los bij de bank? Dan is er altijd nog het Vlaams Woningfonds. Onder bepaalde voorwaarden – afhankelijk van je aanslagbiljet Personenbelasting – krijg je een sociaal krediet. Dat kan tot de volledige aankoopsom van je woning dekken.
Een huis kopen als alleenstaande gaat verder dan de lening afbetalen. Hou rekening met een pak andere kosten, zoals:
Het goede nieuws: bedraagt de aankoopprijs van je woning minder dan 200.000 euro? Of minder dan 220.000 euro in een kernstad? Dan krijg je sinds kort een korting van 5600 euro op de registratiekosten. Ontdek er alles over.
Een huis kopen als alleenstaande is wellicht een béétje inbinden. Die luxueuze villa met zwembad zit er misschien niet meteen in. Maar je vindt vast iets leuks als je rekening houdt met deze besparingsfactoren:
Als algemene aannemer bouwen we al sinds 1968 duurzame woningen binnen de stijl, afwerking en het comfortniveau waarbij jullie je goed voelen.